Strip
Nederlands

Progredientes

Xavier Dorison (scenarist), Joël Parnotte (illustrator)
Basile, Victor en Calixte hebben hun moeder eindelijk teruggevonden, maar haar toestand is zorgwekkend. De verbannen Koning nam haar Azuur af en wikkelde haar in Calamyrh, een krachtige stof die ervoor zorgt dat haar lichaam geen energie kan opnemen. Maar de toestand van Adèle is niet de enige bekommernis van Aristophania: de kracht van de Calamyrhs verontrust het koninkrijk Azuur. Met zo’n kracht
Extra onderwerp
fantasy
Titel
Progredientes / scenario Dorison ; ill. Parnotte
Scenarist
Xavier Dorison
Illustrator
Joël Parnotte
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Progredientes
Uitgever
[Brussel]: Dargaud Benelux, 2019
63 p. : ill.
ISBN
9789085585923 (paperback)

Besprekingen

In het eerste deel ('Het koninkrijk Azuur', 2019)* zagen we hoe drie kinderen gered worden door de raadselachtige gravin Aristophania. Zij is hofdame van een koninkrijk in een parallelle wereld dat ten onder dreigt te gaan door het gebrek aan de magische stof azuur, dat geroofd wordt door de afgezette koning, en zijn ongure trawanten: misdadigers, kroegbazen, etc. Het stripverhaal wordt gekenmerkt door een prachtige magisch-sprookjesachtige sfeer en het Zuid-Frankrijk van omstreeks 1900. Goed plot, slimme uitwerking. Mooie gedekte kleuren. Levensechte karakters, subliem uitgebeeld. De drie kinderen, een geleerde-in de dop, de puberende oudste en het avontuurlijke zusje moeten het azuur vinden voor hun moeder, die inmiddels ook weer in Zuid-Frankrijk is aangekomen. Zit er een zekere symboliek achter? Is dat azuur het zelfde als levensvreugde en staan de de afgezette koning en zijn companen niet voor alles wat slecht is? Het maakt het verhaal in ieder geval niet minder mooi op. Spannend…Lees verder

Over Xavier Dorison

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ji-Elle

Xavier Dorison, (Parijs, 8 oktober 1972) is een Frans schrijver van stripverhalen en filmscenario's.

Biografie

Xavier volgde na de middelbare school een commerciële opleiding. In 1997 debuteerde hij als tekstschrijver met de serie Het derde Testament, dat meteen succesvol was. Daarna volgde in 2000 de Profeet voor tekenaar Mathieu Lauffray, gevolgd door Heiligdom voor tekenaar Christophe Bec en W.E.S.T. voor Christian Rossi, met als co-scenarist Nury.

In 2006 schreef hij het scenario voor de film Les Brigades du Tigre. In 2007 begon hij een nieuwe stripreeks, Long John Silver, met Mathieu Lauffray als tekenaar en coscenarist.

Sinds 2009 doceert hij ook het schrijven van scripts aan de Émile Cohl School in Lyon en fungeert als scriptdoctor bij een groot aantal films.

In augustus 2014 werd bekend dat hij de scenario's van Thorgal ging overnemen van scenari…Lees verder op Wikipedia