Strip
Nederlands

De goudvreter

Xavier Dorison (scenarist), Ralph Meyer (illustrator)
Als begrafenisondernemer moet je over een grote dosis relativeringsvermogen én een gezonde maag beschikken. Jonas Crow heeft zo’n maag. Niet voor niets is zijn geliefkoosde reisgezel een gier. Toch kijkt zelfs Crow raar op als hij de opdracht krijgt de begrafenis van de rijke Joe Cusco te regelen. De man blijkt immers helemaal niet dood te zijn. Hij is terminaal en wil nog één wild feestje beleven
Extra onderwerp
WES, Western, westerns, strips
Titel
De goudvreter
Scenarist
Xavier Dorison
Illustrator
Ralph Meyer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le mangeur d'or
Uitgever
Brussel: Dargaud Benelux, 2015
55 p. : ill.
ISBN
9789085583936 (paperback)

Besprekingen

Een wildwest-setting. De bewoners van de Verenigde Staten van Noord-Amerika lijden onder de Burgeroorlog (1861-1865). In het eerste deel van de realistische strip 'Undertaker' krijgt de begrafenisondernemer Jonas Crow de dubieuze opdracht de begrafenis te regelen van een rijke goudmijneigenaar. Navrant is dat deze nog niet is overleden, maar wel terminaal. Na een bacchanaal pleegt hij zelfmoord door het opslokken van zijn goudvoorraad. Op weg naar het kerkhof worden de begrafenisondernemer en de secretaresse van de mijnbouwer belaagd door soldaten van het Noordelijk legerkorps en een afvaardiging uit het mijnstadje. De integriteit van Crow staat sterk onder druk. Het spannende, strak georganiseerde rauwe verhaal is onderdeel van een tweeluik. Voor de realistische tekeningen is de tekenaar schatplichtig aan Jean Giraud. Diens legendarische anti-held, Luitenant Blueberry, stond model voor de 'Undertaker'.

Over Xavier Dorison

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ji-Elle

Xavier Dorison, (Parijs, 8 oktober 1972) is een Frans schrijver van stripverhalen en filmscenario's.

Biografie

Xavier volgde na de middelbare school een commerciële opleiding. In 1997 debuteerde hij als tekstschrijver met de serie Het derde Testament, dat meteen succesvol was. Daarna volgde in 2000 de Profeet voor tekenaar Mathieu Lauffray, gevolgd door Heiligdom voor tekenaar Christophe Bec en W.E.S.T. voor Christian Rossi, met als co-scenarist Nury.

In 2006 schreef hij het scenario voor de film Les Brigades du Tigre. In 2007 begon hij een nieuwe stripreeks, Long John Silver, met Mathieu Lauffray als tekenaar en coscenarist.

Sinds 2009 doceert hij ook het schrijven van scripts aan de Émile Cohl School in Lyon en fungeert als scriptdoctor bij een groot aantal films.

In augustus 2014 werd bekend dat hij de scenario's van Thorgal ging overnemen van scenari…Lees verder op Wikipedia