Boek
Nederlands

Waar is de stift?

Vivian Den Hollander (auteur), Saskia Halfmouw (illustrator)
+1
Waar is de stift?
×
Waar is de stift? Waar is de stift?
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Fien maakt een tekening voor haar jarige oma. Plots ziet ze een verhuiswagen. Samen met haar broer Sem besluit ze erin te klimmen. Ze spelen piraatje. Dan is Fien haar stift kwijt… Hoe moet ze haar tekening nu afmaken?
Leesniveau
AVI M3, AVI 2
Titel
Waar is de stift?
Auteur
Vivian Den Hollander
Illustrator
Saskia Halfmouw
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2012
32 p. : ill.
ISBN
9789000314751 (hardback)

Besprekingen

Waar is de stift? vertelt het verhaal van Fien en Sem en hoe ze elkaar ontmoeten. Fien maakt een tekening voor haar oma die vandaag zestig wordt. Plots hoort ze een vrachtwagen toeteren. Ze kijkt door het raam en ziet dat haar nieuwe buren net aankomen. Ze loopt naar buiten en maakt kennis met Sem. Hij toont haar zijn piratenkleren, maar zijn zwaard vindt hij niet. Samen zoeken ze het, tot zelfs in de verhuiswagen waar nog enkele dozen staan te wachten om uitgeladen te worden. Fien en Sem verkleden zich als piraat, maar plots gaat de laadklep dicht en vertrekt de vrachtwagen. De kinderen schrikken zich een bult. Gelukkig hoort de chauffeur Sem slaan met een stok en brengt hij hen snel weer naar huis. Fien is net op tijd om samen met mama naar oma te gaan, maar ze moet haar tekening nog afmaken en, o wee, ze vindt haar stift niet. Terwijl ze zich klaarmaken om te vertrekken, maakt Sem stiekem de tekening af met nagellak. Fien is Sem dankbaar en geeft hem een zoen op zijn wang.Lees verder
Als Fien druk bezig is aan een mooie tekening voor haar jarige oma, wordt ze afgeleid door een geluid van buiten. Er staat een grote verhuiswagen in de straat. Nieuwsgierig gaat ze kijken en maakt kennis met haar nieuwe buurjongen, Sem. Deel uit de serie over Fien en Sem*, die in 2011 gestart is. Dit deel gaat in chronologie vooraf aan de eerdere deeltjes en kan het best als eerste gelezen worden. Net als de andere deeltjes heeft het leesniveau AVI-M3. In de tekst zijn de moeilijke (samengestelde) woorden vervangen door een tekeningetje. Sommige meerlettergrepige woorden zijn in lettergrepen verdeeld, al is dit niet consequent doorgevoerd. Daarnaast bevat het boek paginagrote illustraties die een verhaalmoment in beeld brengen. Het lezen met pictogrammen maakt dat er al op dit niveau een heel aardig verhaal aangeboden kan worden: de tekeningetjes ondersteunen de vertelling en zijn stimulerend voor de wat zwakkere lezers. Vanaf ca. 6 jaar.

Suggesties