Boek
Nederlands

Laat in november

Tove Jansson (auteur), Maaike Lahaise (vertaler)
+1
Laat in november
×
Laat in november Laat in november
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Enkele oude bekenden van de Moemins besluiten opnieuw de Moeminvallei te bezoeken. Maar de Moemins zijn vertokken zonder bericht achter te laten. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Vriendschap
Titel
Laat in november
Auteur
Tove Jansson
Vertaler
Maaike Lahaise
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Sent i november
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2015
166 p. : ill.
ISBN
9789044825916 (hardback)

Besprekingen

De Moemins hebben bij verschillende wezens een heel fijne indruk achtergelaten. Zo fijn zelfs, dat ze onafhankelijk van elkaar besloten hebben om terug te keren naar de Moeminvallei en de familie Moemin te bezoeken. Helaas zijn de Moemins vertrokken, waardoor kleine Toft, de Hemuul, Snuisterik, Filifjonka en Miezel er het beste van moeten maken. Maar dat valt niet mee. Oude gewoonten komen boven, angsten worden onder woorden gebracht en herinneringen worden opgehaald. Na het grote feest vertrekt de een na de ander, vol heimwee en weemoed, verlangen en verwachting. Dit is het laatste deel van de serie over de Moemins, geschreven door de Zweedse auteur Tove Jansson (1914-2001). De oorspronkelijke uitgave verscheen in 1970. Het is een mengeling van fantasie en sprookjeswereld, waarin dieren kunnen praten en dezelfde dingen kunnen als mensen. Ze ontving de Andersenprijs voor haar hele oeuvre in 1966. Om dit boek goed te begrijpen, is het aan te raden de voorgaande delen over de Moemins te…Lees verder

Over Tove Jansson

Tove Marika Jansson (Helsinki, 9 augustus 1914 – aldaar, 27 juni 2001 spreek uit Toewe Jansson) was een Zweedstalige Finse auteur, kunstschilder en illustrator van onder andere kinderboeken en stripverhalen. Ze is de auteur van de series boeken en stripverhalen over Moem. Een groot deel van haar werken is vanaf de jaren 70 door Cora Polet (pseudoniem van C.W. Appel) in het Nederlands vertaald. In 2007 begon de Belgische uitgeverij Clavis opnieuw met de reeks, in een nieuwe vertaling van Maaike Lahaise.

Samen met Astrid Lindgren en Lennart Hellsing wordt Tove Jansson beschouwd als een van de zogenaamde ‘giganten’ van de Zweedstalige kinderliteratuur, die de leefwereld en de fantasie van het kind centraal plaatsten.

Tove Jansonn overleed op 27 juni 2001 aan kanker. Ze is gecremeerd op de begraafplaats Hietaniemi in Helsinki.

Werk in Nederlandse vertaling

Lees verder op Wikipedia

Suggesties