Boek
Nederlands

Hoe de zomer begon

Tove Jansson (auteur), Maaike Lahaise (vertaler)
+1
Hoe de zomer begon
×
Hoe de zomer begon Hoe de zomer begon
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Vlak voor midzomernacht barst de vulkaan uit en overspoelt een vloedgolf de Moeminvallei. De Moemins komen in een drijvend theatertje terecht waar ze een bijzondere midzomernacht beleven. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Hoe de zomer begon
Auteur
Tove Jansson
Vertaler
Maaike Lahaise
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Farlig midsommar
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2013
144 p. : ill.
ISBN
9789044820836 (hardback)

Besprekingen

Je hebt Mamamoem en Papamoem, en hun kinderen Moem en Troela. Zij zijn moemins, wezens met een witte vacht (waar muggen gelukkig niet door kunnen steken). Dan heb je Miezels dochter en Kleine Mie, het (letterlijk) kleine zusje van Miezels dochter. En er is Snuisterik, die in tegenstelling tot de anderen geen winterslaap houdt, maar met de eerste sneeuw naar het zuiden trekt. Alleen is Snuisterik dit voorjaar nog niet teruggekeerd naar de Moeminvallei en maakt Moem zich stilaan zorgen, ‘hij voelde zich in de steek gelaten en suf van verlangen.’ Al is Snuisteriks afwezigheid deze midzomer niet eens de grootste zorg van de Moemins: de vuurspuwende berg is in actie gekomen en een vloedgolf heeft hun vallei overspoeld. Hoewel, hoe groot is zo’n zorg eigenlijk? De hele wereld verandert, maar het is ook erg spannend om een gat te boren in de vloer van de tweede verdieping van je huis, om eindelijk eens te kijken hoe de kamers er van bovenaf uitzien. En die hangmat had eigenlijk toch alleen m…Lees verder
In de Moeminvallei leven Papamoen en Mamamoen met Kleine Mie, Troela, Moem en Snuisterik. Wanneer er een enorme vloedgolf komt, worden ze uit hun huisje gespoeld. Ze belanden in het theater van Emma en bedenken daar een spannend toneelstuk. Tijdens de midzomernacht wordt Moem gevangengenomen. Ook Kleine Mie raakt zoek. Zullen ze elkaar weer kunnen vinden om naar hun eigen huis terug te keren? De beroemde Finse schrijfster ontving in 1966 de Hans Christian Andersenprijs voor haar hele oeuvre. Haar boeken over de Moemins zijn opnieuw uitgegeven en genieten grote bekendheid. Ook dit boek lijkt op een groot sprookje, waarin de rijke fantasie centraal staat. Niets is gek genoeg en alles kan, zoals dat ook in de fantasiewereld van kinderen het geval is. De verschillende karakters van de hoofdpersoontjes worden op een humoristische manier weergegeven. De schrijfstijl is eveneens sprookjesachtig en stijlvol. In zorgvuldig opgebouwde zinnen ontpopt zich een ongelooflijke fantasiewereld vol zel…Lees verder

Over Tove Jansson

Tove Marika Jansson (Helsinki, 9 augustus 1914 – aldaar, 27 juni 2001 spreek uit Toewe Jansson) was een Zweedstalige Finse auteur, kunstschilder en illustrator van onder andere kinderboeken en stripverhalen. Ze is de auteur van de series boeken en stripverhalen over Moem. Een groot deel van haar werken is vanaf de jaren 70 door Cora Polet (pseudoniem van C.W. Appel) in het Nederlands vertaald. In 2007 begon de Belgische uitgeverij Clavis opnieuw met de reeks, in een nieuwe vertaling van Maaike Lahaise.

Samen met Astrid Lindgren en Lennart Hellsing wordt Tove Jansson beschouwd als een van de zogenaamde ‘giganten’ van de Zweedstalige kinderliteratuur, die de leefwereld en de fantasie van het kind centraal plaatsten.

Tove Jansonn overleed op 27 juni 2001 aan kanker. Ze is gecremeerd op de begraafplaats Hietaniemi in Helsinki.

Werk in Nederlandse vertaling

Lees verder op Wikipedia

Suggesties