Boek
Nederlands

Het raadselachtige eiland

Tove Jansson (auteur), Maaike Lahaise (vertaler)
+1
Het raadselachtige eiland
×
Het raadselachtige eiland Het raadselachtige eiland
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Papmoem is uitgekeken op de Moeminvallei. Het gezin gaat de zee op en komt op een verlaten eiland terecht. Zullen ze daar een fijne plek vinden om te wonen? Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Extra onderwerp
FAV, Fantasiewezens, overleven, humor, fantasie
Titel
Het raadselachtige eiland
Auteur
Tove Jansson
Vertaler
Maaike Lahaise
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Pappan och havet
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2015
216 p. : ill.
ISBN
9789044823325 (hardback)

Besprekingen

Het fantasiewezen Moem vertrekt samen met zijn ouders en het meisje Kleine Mie van het vaste land naar een verlaten eiland. Op het eiland is een vuurtoren, maar die is in slechte staat. Verder is er niet veel, behalve een visser met wie de familie moeilijk contact kan maken. De zee is onvoorspelbaar en lijkt de familie weg te willen jagen met zijn woeste gedrag. De familie moet het zien te redden in de ruige natuur van het eiland. Op het eiland komen ook waterpaardjes voor en andere mysterieuze wezens. Het verhaal bevat filosofische passages waarbij het harmonieuze gezin de leidraad vormt. Het boek heeft zwart-witillustraties en is meer dan vijftig jaar oud, maar nu opnieuw uitgebracht. In Finland is Moemin een begrip en razend populair. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Over Tove Jansson

Tove Marika Jansson (Helsinki, 9 augustus 1914 – aldaar, 27 juni 2001 spreek uit Toewe Jansson) was een Zweedstalige Finse auteur, kunstschilder en illustrator van onder andere kinderboeken en stripverhalen. Ze is de auteur van de series boeken en stripverhalen over Moem. Een groot deel van haar werken is vanaf de jaren 70 door Cora Polet (pseudoniem van C.W. Appel) in het Nederlands vertaald. In 2007 begon de Belgische uitgeverij Clavis opnieuw met de reeks, in een nieuwe vertaling van Maaike Lahaise.

Samen met Astrid Lindgren en Lennart Hellsing wordt Tove Jansson beschouwd als een van de zogenaamde ‘giganten’ van de Zweedstalige kinderliteratuur, die de leefwereld en de fantasie van het kind centraal plaatsten.

Tove Jansonn overleed op 27 juni 2001 aan kanker. Ze is gecremeerd op de begraafplaats Hietaniemi in Helsinki.

Werk in Nederlandse vertaling

Lees verder op Wikipedia

Suggesties