Boek
Nederlands

Het kleine boek vol tegenstellingen

Tove Jansson (auteur)

Het kleine boek vol tegenstellingen

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Moemin en zijn vriendjes laten tegenstellingen zien. Hardkartonnen prentenboek met paginagrote eenvoudige kleurenillustraties. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Tegenstellingen
Titel
Het kleine boek vol tegenstellingen
Auteur
Tove Jansson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Moomin's little book of opposites
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2011
[14] p. : ill.
ISBN
9789044815788 (hardback)

Besprekingen

Hardkartonnen prentenboek met twee afgeronde hoeken over Moemin, bedacht door de in 2001 overleden Finse auteur/illustratrice, die in de jaren veertig van de vorige eeuw de witte trollenfamilie creëerde waarvan de leden op nijlpaarden lijken. In 1966 ontving zij de Hans Christiaan Andersenprijs voor haar gehele oeuvre. Op een zevental spreads toont Moemin, soms vergezeld door andere figuurtjes, steeds twee tegenstellingen, bv. groot en klein, erin en eruit of blij en verdrietig. Elke pagina vermeldt een van de twee tegengestelde begrippen in een grote, zwarte schreefletter. De eenvoudige, aantrekkelijke afbeeldingen beslaan dubbele pagina’s; de figuren zijn duidelijk zwartomlijnd en staan op een wisselend gekleurde ondergrond. In dezelfde opzet verschenen over Moemin nog drie deeltjes*. Vanaf ca. 2 jaar.

Over Tove Jansson

Tove Marika Jansson (Helsinki, 9 augustus 1914 – aldaar, 27 juni 2001 spreek uit Toewe Jansson) was een Zweedstalige Finse auteur, kunstschilder en illustrator van onder andere kinderboeken en stripverhalen. Ze is de auteur van de series boeken en stripverhalen over Moem. Een groot deel van haar werken is vanaf de jaren 70 door Cora Polet (pseudoniem van C.W. Appel) in het Nederlands vertaald. In 2007 begon de Belgische uitgeverij Clavis opnieuw met de reeks, in een nieuwe vertaling van Maaike Lahaise.

Samen met Astrid Lindgren en Lennart Hellsing wordt Tove Jansson beschouwd als een van de zogenaamde ‘giganten’ van de Zweedstalige kinderliteratuur, die de leefwereld en de fantasie van het kind centraal plaatsten.

Tove Jansonn overleed op 27 juni 2001 aan kanker. Ze is gecremeerd op de begraafplaats Hietaniemi in Helsinki.

Werk in Nederlandse vertaling

Lees verder op Wikipedia