Boek
Nederlands

Het kleine boek vol kleuren

Tove Jansson (auteur)

Het kleine boek vol kleuren

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Moemin en zijn vriendjes laten kleuren zien. Hardkartonnen prentenboek met paginagrote eenvoudige kleurenillustraties. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Kleuren
Titel
Het kleine boek vol kleuren
Auteur
Tove Jansson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Moomin's little book of colours
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2011
[14] p. : ill.
ISBN
9789044815795 (hardback)

Besprekingen

De Finse Tove Jansson (1914-2011) bedacht de Moemfiguurtjes en hun wereld. Ze lijken wat op een mengeling van witte trollen en nijlpaarden en zijn hartveroverend. De boekjes van Moem verschijnen wereldwijd en zijn al in meer dan 34 talen vertaald en uitgegeven. In Finland is er zelfs een attractiepark dat volledig in het teken van Moem staat.
Of Jansson zo gelukkig zou zijn met het oneindig commercialiseren van haar figuurtjes valt te betwijfelen. Van de mooie sfeer en originaliteit blijft in dit soort uitgemolken boekjes niet veel meer over. Wie de originele boeken van Jansson gelezen heeft, zal dit betreuren, want dat zijn tijdloze pareltjes die iets magisch, grappigs en vertederends over zich hebben. Ook na vijftig jaar blijft dat zo. De auteur ontving niet voor niets in 1966 de Hans Christian Andersenprijs voor haar gehele oeuvre.
In dit boekje is Moemin de gids bij het opsommen van kleuren en voorwerpen. Soms wordt hij vergezeld door andere figuurtjes uit de Moemwerel…Lees verder
Hardkartonnen prentenboek met twee afgeronde hoeken over Moemin, bedacht door de in 2001 overleden Finse auteur/illustratrice, die in de jaren veertig van de vorige eeuw de witte trollenfamilie creëerde waarvan de leden op nijlpaarden lijken. In 1966 ontving zij de Hans Christian Andersenprijs voor haar gehele oeuvre. Op een zevental spreads toont Moemin, soms vergezeld door andere figuurtjes, steeds twee complementaire kleuren, bv. witte Moemin en zwarte hoed, geel zand en paarse schelpen of een roze boot en de (voor peuters wat ingewikkelde) blauwgroene zee. Elke pagina vermeldt het zelfstandig naamwoord met de bijbehorende kleur in een grote, zwarte schreefletter. De rustige, aantrekkelijke afbeeldingen beslaan dubbele pagina’s; de figuren zijn duidelijk zwartomlijnd en staan op een wisselend gekleurde ondergrond. In dezelfde opzet verschenen over Moemin nog drie deeltjes*. Vanaf ca. 2 jaar.

Over Tove Jansson

Tove Marika Jansson (Helsinki, 9 augustus 1914 – aldaar, 27 juni 2001 spreek uit Toewe Jansson) was een Zweedstalige Finse auteur, kunstschilder en illustrator van onder andere kinderboeken en stripverhalen. Ze is de auteur van de series boeken en stripverhalen over Moem. Een groot deel van haar werken is vanaf de jaren 70 door Cora Polet (pseudoniem van C.W. Appel) in het Nederlands vertaald. In 2007 begon de Belgische uitgeverij Clavis opnieuw met de reeks, in een nieuwe vertaling van Maaike Lahaise.

Samen met Astrid Lindgren en Lennart Hellsing wordt Tove Jansson beschouwd als een van de zogenaamde ‘giganten’ van de Zweedstalige kinderliteratuur, die de leefwereld en de fantasie van het kind centraal plaatsten.

Tove Jansonn overleed op 27 juni 2001 aan kanker. Ze is gecremeerd op de begraafplaats Hietaniemi in Helsinki.

Werk in Nederlandse vertaling

Lees verder op Wikipedia