Boek
Nederlands

De Moemins en de grote overstroming

Tove Jansson (auteur), Maaike Lahaise (vertaler)
+1
De Moemins en de grote overstroming
×
De Moemins en de grote overstroming De Moemins en de grote overstroming

De Moemins en de grote overstroming

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Moem en Mamamoem zijn op zoek naar Papamoem die vermist is. Ook zoeken ze een mooi plekje om een huis te bouwen. Maar dan worden ze getroffen door een grote overstroming. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Titel
De Moemins en de grote overstroming
Auteur
Tove Jansson
Vertaler
Maaike Lahaise
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Småtrollen och den stora översvämningen
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2014
50 p. : ill.
Aantekening
Met oorspr. tekeningen uit 1945
ISBN
9789044822854 (hardback)

Besprekingen

Moem en zijn moeder Mamamoem zijn op zoek naar een warme plek om een huis te bouwen, voordat het winter wordt, maar ook naar Papamoem die vermist wordt. In het bos ontmoeten ze het diertje Snif en ze beleven allerlei avonturen en ontmoeten wonderlijke figuren. Maar dan worden ze getroffen door een grote overstroming. Sprookjesachtig verhaal over de belevenissen van een familie fantasiewezens. Dit eerste avontuur van de Moemins is heruitgegeven ter gelegenheid van de 100e geboortedag van de Fins/Zweedse auteur. Oorspronkelijke uitgave 1945. Verzorgd en beeldend taalgebruik. Ruime bladspiegel. De eenvoudige zwart-witillustraties van de auteur sluiten goed aan bij de sfeer van het verhaal. Achter in het boek staat informatie over de auteur (1914-2001). Zij won voor haar werk de H.C. Andersenprijs. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

De Moemins en de grote overstroming

Dit boek is een heruitgave van het allereerste boek over de Moemins, van oorsprong Zweedse trollen die in de Moeminvallei wonen. In dit verhaal, De Moemins en de grote overstroming, lezen we hoe het volkje ertoe gekomen is om in deze vallei te gaan wonen. Moemins zijn enorm populair in Zweden en Finland, hier in België in mindere mate. Vooral via de leesboeken (zoals deze) zijn ze hier bekend geraakt, maar in Zweden verschenen er 74 stripverhalen, negen leesboeken en vijf prentenboeken, maar ook heel wat films en series, waarvan de Japans-Nederlandse de bekendste is. Moemins lijken niet op de trollen zoals men ze in Scandinavië kent, maar eerder op kruising tussen een nijlpaard en een rat.
Tove Jansson is binnen de Zweedse kinderliteratuur samen met Astrid Lindgren en Lennart Hellsing, één van de grote namen die erom bekend staan om de leefwereld en de fantasie van het kind eerst te plaatsen. Zij brachten een heel nieuwe wind in de wereld van de kinderliteratuur. Omdat het in 20…Lees verder

Over Tove Jansson

Tove Marika Jansson (Helsinki, 9 augustus 1914 – aldaar, 27 juni 2001 spreek uit Toewe Jansson) was een Zweedstalige Finse auteur, kunstschilder en illustrator van onder andere kinderboeken en stripverhalen. Ze is de auteur van de series boeken en stripverhalen over Moem. Een groot deel van haar werken is vanaf de jaren 70 door Cora Polet (pseudoniem van C.W. Appel) in het Nederlands vertaald. In 2007 begon de Belgische uitgeverij Clavis opnieuw met de reeks, in een nieuwe vertaling van Maaike Lahaise.

Samen met Astrid Lindgren en Lennart Hellsing wordt Tove Jansson beschouwd als een van de zogenaamde ‘giganten’ van de Zweedstalige kinderliteratuur, die de leefwereld en de fantasie van het kind centraal plaatsten.

Tove Jansonn overleed op 27 juni 2001 aan kanker. Ze is gecremeerd op de begraafplaats Hietaniemi in Helsinki.

Werk in Nederlandse vertaling

Lees verder op Wikipedia

Suggesties