Luisterboek
Nederlands

De hoed van de tovenaar

Tove Jansson (auteur), Berend Dubbe (verteller)
+1
De hoed van de tovenaar
×
De hoed van de tovenaar De hoed van de tovenaar
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Moemin en zijn vriendjes Snif en Snuisterik vinden een hoge hoed, die tot hun verrassing kan toveren. Samen beleven de vrienden nog meer avonturen
Titel
De hoed van de tovenaar
Auteur
Tove Jansson
Verteller
Berend Dubbe
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Trollkarlens hatt
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2008
3 cd's
Speelduur
ca. 3,5 uur
ISBN
9789047605430

Andere formaten:

Besprekingen

Een beroemd auteur en een niet onbekende Nederlandse stem leken voor uitgeverij Rubinstein de ideale mix. Maar kan Berend Dubbe even gepassioneerd vertellen als Tove Jansson kan schrijven? Daaraan valt sterk te twijfelen.
De in 2001 overleden Finse auteur, schilderes en illustratrice Tove Jansson schreef oorspronkelijk kinderboeken. Maar na het succes van een Engelse vertaling van 'De Moemins' toverde ze haar personages om tot striphelden. De verhaalserie is bekroond met de Hans Christian Andersenprijs, en in augustus 2010 was er in het Brusselse stripmuseum een tentoonstelling over deze speelse trollen.
In het vierde deel van 'De Moemins', De hoed van de tovenaar, nemen drie bevriende bosdieren een zwarte, hoge hoed mee naar huis "zonder te weten dat ze de Moemin-vallei hierdoor veranderen in een plek vol tovenarij en andere vreemde toestanden". Plant of dier, alles wat met de hoed in aanraking komt, ondergaat mysterieuze metamorfoses. Eierschalen worden bestuurbare wolk…Lees verder
De Zweedstalige Finse auteur en kunstenares Tove Jansson (1914-2001) brak in 1948 door met de verschijning van 'De hoed van de tovenaar'*. Het boek gaat over de witte fantasiediertjes 'de Moemins', die in de Moeminvallei wonen. Nadat Moem bij het aanbreken van de lente de hoed van een tovenaar heeft gevonden, maken hij, zijn ouders en zijn vrienden Snif en Snuisterik heel vreemde avonturen mee. Alles wat in de hoed wordt gestopt, wordt namelijk in iets anders omgetoverd. Bovendien arriveren op een dag de kleine Tofsel en Wifsel met een geheimzinnige koffer, wat ook weer verwikkelingen oplevert. Door de wijsheid, humor en warme atmosfeer is het verhaal echt een topper. Dit Scandinavische fantasieverhaal is op drie audio-cd's gezet, door een verteller - zanger en muzikant Berend Dubbe - met een prachtig stemgeluid, die heel duidelijk en met mooie 'stemmetjes' voorleest, en daarbij de spanningsboog goed weet vast te houden. Vanaf 7 jaar.

Over Tove Jansson

Tove Marika Jansson (Helsinki, 9 augustus 1914 – aldaar, 27 juni 2001 spreek uit Toewe Jansson) was een Zweedstalige Finse auteur, kunstschilder en illustrator van onder andere kinderboeken en stripverhalen. Ze is de auteur van de series boeken en stripverhalen over Moem. Een groot deel van haar werken is vanaf de jaren 70 door Cora Polet (pseudoniem van C.W. Appel) in het Nederlands vertaald. In 2007 begon de Belgische uitgeverij Clavis opnieuw met de reeks, in een nieuwe vertaling van Maaike Lahaise.

Samen met Astrid Lindgren en Lennart Hellsing wordt Tove Jansson beschouwd als een van de zogenaamde ‘giganten’ van de Zweedstalige kinderliteratuur, die de leefwereld en de fantasie van het kind centraal plaatsten.

Tove Jansonn overleed op 27 juni 2001 aan kanker. Ze is gecremeerd op de begraafplaats Hietaniemi in Helsinki.

Werk in Nederlandse vertaling

Lees verder op Wikipedia