Boek
Nederlands

Met zen beginnen

Shunryu Suzuki (auteur)
+1
Met zen beginnen
×
Met zen beginnen Met zen beginnen

Met zen beginnen

In de reeks:
Verzameling voordrachten van zenmeester Shunryu Suzuki (1905-1971) over de juiste lichamelijke en geestelijke instelling om zen te beoefenen.
Onderwerp
Zenboeddhisme
Titel
Met zen beginnen
Auteur
Shunryu Suzuki
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Zen mind : beginner's mind
Uitgever
Utrecht: AnkhHermes, 2020
168 p.
Verschijningsdatum
08-12-2020
ISBN
9789020218145 (paperback)

Besprekingen

Er zijn van die boeken die het tijdelijke overstijgen en ook nu nog actueel zijn. Dit boekje bevat de lessen van de befaamde Japanse zenmeester Suzuki in een moderne bewerking van de tekst. Oorspronkelijk was de titel: 'Zen mind, beginner’s mind'. Een halve eeuw geleden heeft Suzuki de Soto-zen vanuit Japan naar het westen gebracht. Door een leerling zijn de op band opgenomen toespraken en vraag en antwoord bijeenkomsten uitgewerkt en weergegeven. Zij verdeelde, in samenspraak met de leraar, het boekje in drie gedeelten waarin de nadruk ligt op de juiste oefening, de juiste instelling en het juiste begrip. Dit kleine boekje bevat de zenbeginnersgeest, de geest en de instructie voor zazenbeoefening, kortom het gaat over het zenleven, over de levenshouding van zen en over inzichten die men kan verkrijgen door het beoefenen van zen. Als we leren onze eigen ware natuur te bevrijden, dan verdwijnen grenzen tussen leraar en leerling in een diepe stroom van zijn en van vreugde in de ontplooi…Lees verder

Over Shunryu Suzuki

Shunryu Suzuki (鈴木 俊隆 Suzuki Shunryū, dharma naam: Shogaku Shunryu) (18 mei 1904 - 4 december 1971) was een Japanse Zen meester van de Soto-school, die in de Verenigde Staten een van de eerste leraren was. In Europa is hij voornamelijk als auteur bekend.

Hij werd in 1959 naar San Francisco gestuurd om te helpen in een kleine Japans-Amerikaanse tempel, Sokoji, in de wijk Japantown in San Francisco. Rond die tijd waren met name de beatniks nieuwsgierig geworden naar Zen. De tegencultuur in San Francisco ging Suzuki opzoeken en vroeg hem Zen uit te leggen. Suzuki was heel kort: "Ik zit hier elke dag om 5:40 in zazen en als jij ook hier bent kan jij er bij komen zitten."

De voornamelijke blanke groep die bij Suzuki kwam zitten vormde uiteindelijke het San Francisco Zen Centrum. Later werd ook een kuuroord in de bergen aangeschaft, dat werd omgebouwd in het klooster Tassajara Zen Mountain Center. Suzuki werd vervolgens de eerste abt van het eerste boed…Lees verder op Wikipedia