Boek
Nederlands

2017

Rudy Soetewey (auteur)
2017. Europa verkeert nog altijd in crisis. In België lopen de spanningen tussen Vlaanderen en Wallonië op. Michel Lepaire ontdekt dat zijn vader op onverklaarbare wijze uit het rusthuis is verdwenen. Hij gaat op zoek naar de waarheid, maar beseft niet waar hij zich in stort.
Titel
2017
Auteur
Rudy Soetewey
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Westerlo: Kramat, 2013
405 p.
ISBN
9789079552924 (paperback)

Besprekingen

2017 is een uitermate spannende thriller en schetst een afschrikwekkend beeld van de toekomst van België in het jaar 2017 na toenemende communautaire disputen. De Vlaamse partij VEP is aan de macht gekomen en onder haar invloed verdwijnt een groot stuk van het sociale vangnet dat eigen is aan de hedendaagse democratische samenleving. Parallel daarmee werd het Vlaamse volk een paranoia ten opzichte van Wallonië ingedrild. In navolging van de rassenvervolgingen in de Tweede Wereldoorlog wordt het opeens belangrijk te kunnen aantonen dat je familie al verschillende generaties lang Vlaming is.
In dit ongezonde klimaat laat de Antwerpse auteur Rudy Soetewey Michel Lepaire opdraven, een ex-politieagent die ontslagen werd uit de dienst omwille van vermeende samenwerking met de gehate Walen. Michel wordt geconfronteerd met de arme kant van de samenleving als hij er niet meer in slaagt de rekeningen voor het rusthuis van zijn bejaarde vader te betalen. Kort daarna verdwijnt zijn va…Lees verder
In België neemt de spanning tussen Vlamingen en Walen toe: er worden over en weer aanslagen gepleegd. In deze gespannen sfeer verneemt de wegens klokkenluiden ontslagen politieman Michel Lepaire dat zijn demente vader uit een verpleeghuis verdwenen is. Het klopt natuurlijk niet dat deze zonder hulp de beveiliging van de uitgang heeft kunnen omzeilen. Later vindt Lepaire zijn vader terug op de Wapper in Antwerpen als deze met een bomgordel wordt opgeblazen. Op YouTube verschijnt een filmpje waarin Waalse terroristen de aanslag opeisen en waarin Lepaire zijn vader herkent. Hij zal niet rusten voordat hij ontrafelt wat er aan de hand is. De schrijver heeft een meeslepende en spannende thriller geschreven, waarin de gewone man (Michel Lepaire), die toevallig een Waalse en een Vlaamse ouder heeft, klem raakt tussen het heersende wantrouwen, onbekwaamheid van politici en justitie en duistere bedoelingen van individuen. Daarnaast maken de ironische kijk op de Belgische, vooral Vlaamse instit…Lees verder

Over Rudy Soetewey

Rudy Soetewey (Wilrijk, 10 mei 1955) is een Vlaamse schrijver.

Biografie

Rudy Soetewey woont al jaren in Edegem. Hij is in 1976 afgestuurd als regent aardrijkskunde-wetenschappen aan de rijksnormaalschool van Lier en werkt al meer dan 20 jaar in het gemeenschapsonderwijs. Zijn eerste boek (Bedrieglijke eenvoud) werd in 1992 uitgegeven. In 2007 schreef hij ook een toneelstuk. Zijn boeken werden o.a. bij de uitgeverijen Manteau, Meulenhoff en Kramat gepubliceerd, zijn toneelstukken bij Toneelfonds J. Janssens. Daarnaast is hij ook druk met muziek (Antwerpse, humoristische folkrock). Hij schreef al vele liedjes waar hij echter geen commerciële bedoelingen mee heeft.

Prijzen en nominaties

  • Inbraak (2001) werd genomineerd voor de Hercule Poirotprijs 2001, de Schaduwprijs 2002, en De Gouden strop 2002.
  • Moord (2007) werd genomineerd voor de Gouden Strop…Lees verder op Wikipedia