Boek
Nederlands

Ooit en te nimmer : roman

Roald Dahl (auteur)
+1
Ooit en te nimmer : roman
×
Ooit en te nimmer : roman Ooit en te nimmer : roman

Ooit en te nimmer : roman

Roald Dahl (auteur)
Als het leven op aarde ten gevolge van verschillende kernoorlogen is vernietigd, neemt een onderaards trollenvolk de macht over.
Titel
Ooit en te nimmer : roman
Auteur
Roald Dahl
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Sometime never
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2007
221 p.
ISBN
9789029079297

Besprekingen

Evenals in de verhalenbundel "Over en sluiten", heeft Dahl ook in deze uit 1949 daterende roman zijn ervaringen als RAF-oorlogsvlieger verwerkt. In tegenstelling tot de realistisch getinte verhalenbundel is de roman echter een navrant sprookje waarin gewaarschuwd wordt tegen de gevolgen van kern- en bacterie-oorlogen. Een pessimistisch science-fictionachtig verhaal over de ondergang van de aarde. Na diverse wereldoorlogen waarin gebruik is gemaakt van kernbommen en bacteriologische wapens is er geen leven meer op de planeet. Dit tot grote vreugde van een kwaadaardig onderaards trollenvolk, de Gremlins, die gehunkerd hebben naar het ogenblik dat ze de aarde in bezit konden nemen. Fantasierijk en helaas nog steeds actueel boek, met plastische beschrijvingen van de ondergang van de aarde. Vrij kleine druk.

Over Roald Dahl

Roald Dahl (Llandaff, Zuid-Wales, 13 september 1916 – Oxford, 23 november 1990) was een Brits schrijver.

Hij schreef boeken voor zowel kinderen als volwassenen. Zijn schrijfstijl was bijzonder: de verhalen voor volwassenen zijn vaak bizar en die voor kinderen grappig, vreemd, onvoorspelbaar, griezelig en af en toe een beetje sadistisch. Zijn kinderboeken werden van tekeningen voorzien door Quentin Blake. Ze werden in Nederland zowel door de Griffeljury als door de Kinderjury verschillende malen bekroond. Zijn verhalen voor volwassenen waren over het algemeen kort en vertoonden vaak een verrassende wending aan het eind. De boeken Boy en Solo zijn autobiografisch.

Biografie

Jeugd

Roald Dahl werd in 1916 in Llandaff, Cardiff (Wales) geboren als kind van Noorse ouders, Harald Dahl en Sofie Magdalene Dahl-Hesselberg. Roald werd vernoemd naar de poolreiziger Roald Amundsen, een na…Lees verder op Wikipedia