Autobiografisch relaas van een Italiaans-joodse chemicus die Auschwitz overleefde.
Titel
Is dit een mens : roman
Auteur
Primo Levi 1919-1987
Vertaler
Frida De Matteis-Vogels
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Se questo è un uomo
Uitgever
Amsterdam: J.M. Meulenhoff, 2023
207 p. : kaart
ISBN
9789029094719 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Primo Levi (1919-1987) werd in Turijn geboren, studeerde scheikunde en voegde zich in 1943 bij een partizanengroep. In dat jaar werd hij gearresteerd en - als Jood - naar Auschwitz getransporteerd. Als een van de weinigen overleefde hij het kamp. In dit boek beschrijft Levi niet alleen de uiterlijke gebeurtenissen in het kamp, maar vooral de lichamelijke en psychische ontluistering en de overlevingsmechanismen. Hij doet dit vanuit zijn eigen ervaring, maar ook afstandelijk, analyserend, sober, eerlijk en zonder wrok of zelfbeklag. Een indrukwekkend en - ondanks alle gruwelen - mild en wijs boek. Alle lof ook voor de vertaling. In de bijlagen een brief uit 1961 van de auteur aan zijn Duitse uitgever, het voorwoord van de auteur bij de Italiaanse schooluitgave, een deel van het voorwoord en het besluit van 'De verlorenen en de geredden' (1986), 'De zang van Ulysses' in het Italiaans en Nederlands (uit 'De goddelijke komedie' van Dante) en een gebiedskaart.

Over Primo Levi

Primo Levi (Turijn, 31 juli 1919 – aldaar, 11 april 1987) was een Joods-Italiaans schrijver van korte verhalen, romans, essays en gedichten. Hij was ook scheikundige en een van de overlevenden van Auschwitz.

Leven

Levi was afkomstig uit een Joods middenklassengezin. Van een baby die vaak ziek was, groeide hij uit tot een levendige en pientere kleuter. Zijn ouders kregen twee jaar na zijn geboorte nog een tweede kind, Anna Maria, met wie hij zijn leven lang een warme band zou hebben. In zijn eerste schooljaren was Primo een geliefd kind. Dit veranderde naarmate hij ouder werd. Zijn kleine postuur, intelligentie en hekel aan sport waren enkele oorzaken waardoor Primo gepest werd. Bovendien keken klasgenoten op hem neer, omdat de familie Levi van Joodse afkomst was. Hoewel het gezin volledig geassimileerd was en de joodse wetten niet werden nageleefd – slechts de joodse feesten werden gevierd, niet uit re…Lees verder op Wikipedia