Luisterboek
Nederlands

De maan in 60 minuten

Peter Barthel (auteur)
+1
De maan in 60 minuten
×
De maan in 60 minuten De maan in 60 minuten

De maan in 60 minuten

Peter Barthel (auteur)
In de reeks:
Genre:
De maan in 60 minuten -
De maan en wij: vroeger, nu en in de toekomst

Door prof. dr. Peter Barthel

Een luistercollege over alles wat een mens behoort te weten over onze maan, en meer…
Van hoe het zit met die maanfasen, eb- / vloedgetijden, het asgrauwe licht en verduisteringen. Hoe het maanoppervlak er nu eigenlijk uitziet en hoe het is ontstaan. Tot aan wat de as
Onderwerp
Maan
Extra onderwerp
Luisterboeken (genre)
Titel
De maan in 60 minuten
Auteur
Peter Barthel
Taal
Nederlands
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Luisterwijs, 2008
1 cd
Speelduur
73 min.
ISBN
9789089930026

Besprekingen

Luistercollege door Peter Barther, hoogleraar astrofysica, waarin wordt ingegaan op tal van wetenswaardigheden over de maan. Aan de orde komen de geschiedenis van het maanonderzoek, de invloed van de maan op aarde, andere manen in het zonnestelsel en vragen zoals: 'Hoe ziet het oppervlak van de maan er nu eigenlijk uit?', 'Gaan we er straks werken en recreëren?' en 'Wat is maansverduistering?'. De voordracht is helder en de uitleg duidelijk. Er wordt veel informatie gegeven en er wordt soms behoorlijk diep op de zaken ingegaan. Geschikt voor de eerste klassen van het voortgezet onderwijs en voor individueel gebruik.

Over Peter Barthel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Elmer Spaargaren

Pieter Dirk Barthel (°1952) is een Nederlandse sterrenkundige.

Levensloop

Barthel is sinds 1988 werkzaam aan het Kapteyn Instituut van de universiteit Groningen, eerst als senior-onderzoeker vanwege de KNAW, vervolgens als universitair (hoofd)docent en sinds 2004 als hoogleraar. Van 2006 tot 2011 was hij adjunct-directeur en directeur van onderwijs van het Kapteyn Instituut. Sinds de oprichting in 2005 is hij Rector van de RUG Scholierenacademie (Pre-University Academy).

Hij verdedigde in 1984 zijn proefschrift aan de Universiteit Leiden (begeleiders waren Harry van der Laan, George K. Miley, en R.T. Schilizzi). Hij zette zijn onderzoek voort in de VS aan het California Institute of Technology en kwam in 1988 terug naar Nederland.

Barthel leidde het team dat in 2008 de Academische Jaarprijs voor wetenschapscommunicatie won. In 2013 won hij een Willem de Graaffprijs voor zijn werk op gebied van wetenschapscommunic…Lees verder op Wikipedia