Boek
Nederlands

Niets, was alles wat hij zei

Nic Balthazar (auteur)

Niets, was alles wat hij zei

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Een 17-jarige jongen lijdt aan een vorm van autisme en wordt op school zo erg gepest dat zijn leven bijna onleefbaar is geworden.
Titel
Niets, was alles wat hij zei
Auteur
Nic Balthazar
Taal
Nederlands
Editie
4de herz. dr.
Uitgever
Averbode: Averbode, 2006
92 p.
ISBN
90-317-1871-8 9789031718719

Besprekingen


Dit boek behoort tot de negen speciale verhalen van de Fahrenheitreeks, uitgegeven door Averbode. De dunne boekjes ogen als een reeks Engelse simplified readers. De eigentijdse covers trekken de aandacht, maar de titels voorspellen weinig inhoudelijke verrassingen.

Het onmiskenbaar sterkste verhaal uit de reeks is Niets is alles wat hij zei van Nic Balthazar. De zeventienjarige, autistische Ben schetst zijn dwangmatige leven thuis en op school, waar hij zwaar gepest wordt. Ben vindt soelaas op de chatbox van het internet en dat maakt hem weerbaar. Het verslag is geloofwaardig, zorgt door de informatie uit de eerste hand voor een grote inlevingsfactor, is vlot en in een rijke taal geschreven. Structureel werkt Balthazar naar een verrassend slot toe, met een apotheose die tot de verbeelding spreekt. Ook in dit verhaal zijn clichés niet van de lucht en worden makkelijke deuren ingetrapt. Een schoolsituatie bijvoorbeeld -- met de onwetendheid van leraars over een leerli…Lees verder
Ben (17) zit op een gewone school, maar is geen gewone leerling. Hij functioneert alleen als alles precies gaat zoals hij gewend is. Elke afwijking van het dagelijks patroon is funest. Dan slaat de paniek toe, waartegen hij z'n leven lang al strijdt. Hij praat nooit en houdt zich schuil onder z'n honkbalpetje. Een leger deskundigen heeft zich al met hem bemoeid, tevergeefs. De conclusie is 'randautist'. Zijn intelligentie is hoog, maar hij kan zich niet uiten. Op school wordt hij op een vreselijke manier gepest. Eén houvast heeft hij gevonden via internet in een chatbox. Barbie is haar schuilnaam. Zij spreekt zijn taal: alles op rijm. Door haar toedoen pleegt hij net geen zelfmoord; ze beramen een alternatief plan, dat werkelijk meesterlijk is. Een heftig boek(je), geschreven in een ademloos tempo met een constante spanning. Korte zinnen, met een grote geladenheid; er spreekt veel mededogen uit met mensen die zo'n grote inspanning moeten leveren om te leven. Vanaf ca. 14 jaar.

Over Nic Balthazar

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Rastrojo (DES)

Nic Balthazar (Gent, 24 juli 1964) is een Belgische televisiemaker bij de VRT en filmregisseur.

Biografie

Nic Balthazar werd geboren in 1964 als zoon van de gewezen Oost-Vlaamse gouverneur Herman Balthazar. Hij genoot zijn middelbare school aan het Koninklijk Atheneum Voskenslaan in Gent, zijn geboortestad. Later studeerde hij Germaanse talen aan de universiteit van Gent, met als specialisatie Nederlands en Zweeds.

Radio en tv-maker

Hij werd vooral bekend van cultuurprogramma's als 'Memphis', 'Ziggurat', 'Open doek', 'Mollen en kruisen' of 'Leuven Centraal'. In 'Dood doet leven' presenteerde hij biografische overzichten en interviews van bekende kunstenaars in de vorm van een in memoriam en 'laatste gesprek'. Op de radio verzorgde hij op Radio 1 en Studio Brussel de filminformatie, en presenteerde hij praatprogramma's als 'Levende Lijven.' Hij is echter het bekendst van zijn f…Lees verder op Wikipedia