Boek
Frans

Histoire du fils : roman

Histoire du fils : roman

Genre:
Een jongen groeit op bij de zus en de zwager van zijn moeder en weet niet wie zijn vader is.
Titel
Histoire du fils : roman
Auteur
Marie-Hélène Lafon
Taal
Frans
Uitgever
Paris: Buchet-Chastel, 2020
170 p.
ISBN
9782283032800 (paperback)

Besprekingen

De geschiedenis van twee families afkomstig van het platteland in centraal Frankrijk. Ook als men naar elders vertrekt, blijft de band met deze streek heel hecht. Het verhaal wordt in episodes, van 1908 tot 2008, niet chronologisch en vanuit verschillende gezichtspunten verteld. Centraal staat het kind dat bij de zus en zwager van de moeder opgroeit en heel lang niet weet wie zijn vader is. Zijn zoon zal uiteindelijk pas het contact tussen beide families herstellen. Veel romans en verhalen van de schrijfster (1962) spelen zich af in haar geboortestreek (Auvergne). De compacte geschiedenis die een eeuw bestrijkt, wordt in deze roman met vaart verteld. De intense, zintuiglijke waarnemingen vallen op. In het Nederlands verschenen als 'Het verhaal van de zoon'*. Winnaar Prix Renaudot 2020.

Over Marie-Hélène Lafon

Marie-Hélène Lafon (Aurillac, 1 oktober 1962) is een Franse docent en schrijver. In 2020 ontving zij de Prix Renaudot voor haar roman Histoire du fils (Nederlandse vertaling: Het verhaal van de zoon).

Biografie

Lafon is opgegroeid in een boerengezin in de vallei van de rivier Santoire, in het departement Cantal, Auvergne. Thuis werd Occitaans gesproken. Ze bezocht de middelbare school Saint-Joseph (onderbouw) en het lycée Présentation Notre-Dame, twee kostscholen met een katholieke signatuur in Saint-Flour.

Op 18-jarige leeftijd vertrok ze naar Parijs om te gaan studeren aan de Universiteit van Parijs-Sorbonne IV. Daar behaalde ze een mastergraad Latijn en een tweedegraads lesbevoegdheid moderne letterkunde. Ze behaalde daarna het Diplôme d'études approfondies (DEA) aan de Universiteit van Parijs III-Sorbonne Nouvelle en promoveerde tot doctor in de letterkunde aan de Universiteit van Parijs VII-Diderot op een proe…Lees verder op Wikipedia