Luisterboek
Nederlands

Eerste Wereldoorlog : een hoorcollege over het ontstaan, het verloop en de gevolgen

Eerste Wereldoorlog : een hoorcollege over het ontstaan, het verloop en de gevolgen

Genre:
Het begin van de 20e eeuw werd geconfronteerd met een van de bloedigste conflicten uit de geschiedenis. Een groot deel van de politieke geschiedenis van die eeuw kan herleid worden tot de volkomen onverwachte en desastreuze gevolgen van de Eerste Wereldoorlog. Miljoenen mensen komen om in deze eerste gemechaniseerde oorlog en het conflict veroorzaakte een langdurige en ingrijpende destabilisering
Onderwerp
Wereldoorlog I
Extra onderwerp
LUI, Luisterboeken (genre)
Titel
Eerste Wereldoorlog : een hoorcollege over het ontstaan, het verloop en de gevolgen
Auteur
Maarten Van Rossem
Taal
Nederlands
Uitgever
Den Haag: Home Academy, 2008
4 cd's + tekstboekje (23 p.)
Speelduur
ca. 4 uur
ISBN
9789085300908

Besprekingen

Wie geen tijd heeft om een boek te lezen en toch geïnteresseerd is in de wereldoorlogen van de 20e eeuw kan altijd eens een doosje cd's met hoorcolleges van professor Maarten van Rossem uitproberen. Elk doosje bevat vier cd's met telkens twee hoofdstukken, elk hoofdstuk goed voor een half uur geschiedenisles. Er zit ook telkens een boekje bij met een korte samenvatting van de hoofdstukken.

Maarten van Rossem is een aangename verteller. Let wel, Van Rossem is Nederlander, en dus moet je er een aantal kleine nadelen bijnemen. Het woordgebruik is af en toe echt Hollands, alsook de soms betweterige toon en de ietwat kleinerende humor. Hoewel van Rossem inhoudelijk zeker niet slecht is, heeft zijn betoog iets van een onemanshow. Hij brengt zijn gehoor graag aan het lachen, maar niet al zijn mopjes zijn even geslaagd.

Maarten van Rossem vertelt in grote trekken en zeer accuraat de oorzaken, de aanleidingen, het verloop en de gevolgen van de wereldoorlogen. Alle belangrijke fei…Lees verder
In dit hoorcollege behandelt Maarten van Rossum de Eerste Wereldoorlog. Dit doet hij in acht hoofdstukken vanaf het voorspel tot aan de gevolgen voor het verloop van de geschiedenis. Hoorcolleges die van Rossum geeft zijn behalve leerzaam ook erg leuk om naar te luisteren. Niet alleen zijn droge humor draagt daaraan bij maar ook zijn zelf relativerend vermogen is een verademing. Hij schroomt niet een theorie te verkondigen die hij het meest waarschijnlijk vindt, om er direct bij te vertellen dat andere mensen daar heel anders over kunnen denken. Hoewel van Rossum Duitsland als agressor aanwijst, doet hij dit niet veroordelend maar plaats het in een historisch perspectief. Het hoorcollege is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is geschiedenis. Van Rossum is duidelijk te verstaan en zijn taalgebruik helder en duidelijk.