Luisterboek
Nederlands

Het romantische bewustzijn : hoorcollege over de hedendaagse cultuurfilosofie van de romantiek

Maarten Doorman (auteur)

Het romantische bewustzijn : hoorcollege over de hedendaagse cultuurfilosofie van de romantiek

Maarten Doorman (auteur)
Genre:
We leven nog steeds in de romantiek en het lukt ons niet ons daaraan te ontworstelen.Het verleden fascineert ons en we verlangen naar roes en het exotische. Een romantisch nationalisme bloeit als nooit te voren. In zijn colleges zet Maarten Doorman uiteen dat de kracht van de romantiek schuilt in haar dynamiek en haar tegenstellingen: het zelf en de ander, gevoel en verstand,wetenschap en kunst. D
Extra onderwerp
LUI, Romantiek, Luisterboeken (genre)
Titel
Het romantische bewustzijn : hoorcollege over de hedendaagse cultuurfilosofie van de romantiek
Auteur
Maarten Doorman
Taal
Nederlands
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: NRC Handelsblad Academie, 2010
6 cd's + tekstboekje (19 p.)
Speelduur
ca. 6 uur
ISBN
9789085300595 (box)

Besprekingen

In 2004 publiceerde Maarten Doorman een boek met als titel 'De romantische orde'*. De schrijver, filosoof, criticus, dichter, essayist, en als hoogleraar verbonden aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam, bedrijft in dat boek twee takken van sport tegelijk: als ideeënhistoricus beschrijft hij de Romantiek als een welomschreven periode in onze geschiedenis, en als cultuurfilosoof laat hij zien hoe allerlei centrale en vaak paradoxale aspecten van ons huidige denken daar rechtstreeks uit voortkomen. Deze reeks van zes cd's is van dat boek de neerslag. De taal is vereenvoudigd, het notenapparaat ontbreekt, maar de inhoud is in grote trekken gelijk gebleven. Doorman spreekt duidelijk, zij het soms wat mat, en het is een genoegen om al luisterend zo veel te leren. De belangrijkste les is daarbij misschien wel hoe belangrijk ideeëngeschiedenis is voor het begrijpen van de problemen van onszelf en onze tijd.

Over Maarten Doorman

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Emelha

Ferdinand Maarten (Maarten) Doorman (9 juni 1957) is een Nederlandse filosoof, schrijver en dichter. Hij doceert cultuurfilosofie aan de Universiteit Maastricht en is medewerker van NRC Handelsblad.

Leven en werk

Doorman studeerde filosofie en letteren in Amsterdam. Hij promoveerde in 1994 in Maastricht op het proefschrift Steeds mooier: over vooruitgang in de kunst. In 1985 debuteerde hij met de dichtbundel Weg, wegen. Doorman was redactielid van Hollands Maandblad en van het filosofische tijdschrift KRISIS. Hij was een vast panellid in het VPRO tv-programma Zeeman met Boeken. Hij schreef o.a. voor de Volkskrant, De Groene Amsterdammer en Filosofie Magazine. Zijn poëzie verscheen in een groot aantal bloemlezingen.

Doorman werd in 2000 benoemd tot bijzonder hoogleraar Literaire Kritiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2004 volgde zijn benoeming tot bijzonder hoogleraar Journalist…Lees verder op Wikipedia