Boek
Nederlands

Vergezichten en gezichten

M. Vasalis (auteur)
+1
Vergezichten en gezichten
×
Vergezichten en gezichten Vergezichten en gezichten

Vergezichten en gezichten

Titel
Vergezichten en gezichten
Auteur
M. Vasalis
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Van Oorschot, 1988
73 p.
ISBN
9028202005 9789028202009

Besprekingen

Herdruk van de uit 1954 stammende verzenbundel van de dichteres (1909-1998). De achter haar doorzichtig pseudoniem (een latinisering van haar meisjesnaam Leenmans) schuilgaande dichteres heeft in de Nederlandse poëzie haar niet meer weg te denken plaats: een oeuvre van een constante, hoge kwaliteit. Of men deze derde en laatste bundel, na 'Parken en woestijnen' en 'De vogel phoenix', het hoogtepunt in dat oeuvre vindt, zal afhangen van persoonlijke levenservaring. Zeker is, dat er prachtige verzen in staan, gedichten van een ouder wordende vrouw, afstandelijker, de grenzen van liefde, leven en dood aftastend, berustender, wijzer. Wie gedichten over bomen zoekt, moet bij Vasalis zijn. Het ruisende, het stromende, het trots dromende speelt een grote rol voor haar gretige ogen. Eerder verscheen een fraaie gebonden bundeling van alle drie bundels.

Over M. Vasalis

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Rob C. Croes / Anefo

M. Vasalis, pseudoniem van Margaretha (Kiekie) Droogleever Fortuyn-Leenmans, (Den Haag, 13 februari 1909 – Roden, 16 oktober 1998) was een Nederlandse dichteres en psychiater.

Het pseudoniem

'Vasalis' is een latinisering van haar achternaam 'Leenmans'. De 'M' staat niet voor 'Maria' zoals soms ten onrechte wordt gemeld. De dichteres wilde in eerste instantie publiceren zonder dat duidelijk werd dat de gedichten door een vrouw waren geschreven. Op voorspraak van Simon Vestdijk kon zij als dichteres debuteren in het literair tijdschrift Groot Nederland, maar de redactie ging niet akkoord met initialen als ondertekening. Dat dwong de dichteres om voor de publicatie in augustus 1939 een pseudoniem te kiezen. Haar vader had in zijn studententijd gepubliceerd onder de naam 'Vazal' en de dochter speelde ook met de achternaam Leenman(s).

Leven en werk

Vasalis groeide o…Lees verder op Wikipedia