Boek
Nederlands

Ik, jij, wij, samen : een kijkboek met versjes

Kathleen Amant (auteur)
+1
Ik, jij, wij, samen : een kijkboek met versjes
×
Ik, jij, wij, samen : een kijkboek met versjes Ik, jij, wij, samen : een kijkboek met versjes

Ik, jij, wij, samen : een kijkboek met versjes

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Wannes laat zien hoe leuk het is om samen te spelen. En ook dat iedereen anders is en je soms best nee mag zeggen. Groot hardkartonnen prentenboek met eenvoudige, vrolijke kleurenillustraties met versjes en vragen over samen spelen. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Samen spelen
Titel
Ik, jij, wij, samen : een kijkboek met versjes
Auteur
Kathleen Amant
Taal
Nederlands
Uitgever
[Sint-Niklaas]: Abimo, 2015
[22] p. : ill.
ISBN
9789462343542 (hardback)

Besprekingen

Wannes leert de wereld kennen: jij + ik = wij. Bij dat ‘wij’ horen waarden en normen, regels en afspraken – en die moet je leren (kennen)! Ervaren dat iedereen anders is, leren om vrienden te maken, samen te spelen, samen opruimen én leren om ‘nee’ te zeggen. In de eerste helft van dit grote kartonboek met afgeronde hoeken beslaat ieder thema een dubbele pagina. Rechts verbeeldt Wannes (met anderen) het thema, met daarbij een vierregelig versje dat, in zijn eenvoud, treffend en duidelijk is. Op de linkerpagina staan steeds vier situaties met korte zinnen en vragen, compact en effectief, startpunt voor gesprek en (na)spelen. In het tweede deel zijn dezelfde thema’s in een soort vertelplaten over dubbele pagina's gegoten: kijken, lezen, vertellen over eigen ervaringen en een sociale context leren (door)zien gaan hand in hand. In de platen staat een versje en ook steeds een vraag, bv. over hoe je vrienden kan maken of hoe je kan zien dat kinderen vrienden zijn. Rijke uitgave van een prod…Lees verder

Ik, jij, wij, samen

Dit prentenboek kan je gebruiken om aan kinderen uit te leggen hoe je tot samen(werking) komt. Via tegenstellingen zoals dun/dik, groot/klein, jongen/meisje zie je dat iedereen anders is. Ondanks de verschillen kan je toch vrienden zijn en samen spelen/delen of elkaar helpen/troosten. Contrastrijke tekeningen illustreren elk onderwerp op een dubbele pagina.

Samen een spel spelen vereist wel een aantal voorafgaande afspraken. (Je moet de spelregels kennen.) Iedereen is welkom om mee te spelen maar alleen spelen is ook oké. Je kan nieuwe vrienden maken, bv. door iemand uit te nodigen tot het spel, of door zelf te vragen of je mag meespelen, of door iets te tonen. Je mag nee zeggen als je je ergens niet goed bij voelt, bv. als je niet wil meegaan, als iemand jou slaat, of als iemand iets afneemt.

Het boek sluit af met een aantal situaties (een per dubbele pagina) waaraan een opdracht is gekoppeld, bv.: Waaraan kan je zien dat de kinderen vrienden zijn?, Wie speel…Lees verder

Over Kathleen Amant

Kathleen Amant (Aalst, 1969) is auteur en illustrator van prentenboeken voor peuters en kleuters. Kathleen studeerde Toegepaste Kunsten, en ging daarna aan de slag als vormgever bij Het Nieuwsblad. Na de geboorte van haar zoon werd ze zelfstandig graficus en illustrator.

Bibliografie

In 2000 begon een samenwerking met Kind en Gezin. Deze samenwerking duurde tien jaar. Vele Vlaamse gezinnen leerden zo de tekenstijl van Amant kennen.

In 2004 debuteerde met twee peuterboeken over het ondernemende en ondeugende meisje Anna (uitgeverij Clavis). Ondertussen zijn er in de Anna-reeks een dertigtal boekjes verschenen, allemaal in de leefwereld van de kleuter: 'Anna op de boerderij', 'Anna en de zomer', 'Anna en haar lieve papa', 'Op je potje, Konijn', 'Anna gooit haar tutjes weg', 'Anna ruimt op', etc. De reeks werd ook in Denemarken, Frankrijk, Canada, Zwitserland, Zuid-Korea, Italië, Spanje, Amerika, China en Australië …Lees verder op Wikipedia