Boek
Nederlands

De scheepsjongens van Bontekoe

Johan Fabricius (auteur), Dick De Wilde (illustrator)
+1
De scheepsjongens van Bontekoe
×
De scheepsjongens van Bontekoe De scheepsjongens van Bontekoe

De scheepsjongens van Bontekoe

Johan Fabricius (auteur), Dick De Wilde (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Tijdens de zeereis met een koopvaardijschip naar Oost-Indie͏̈ rond 1620 beleven drie jongens veel avonturen en tegenslagen waardoor zij grote vrienden van elkaar worden.
Onderwerp
Zeelieden
Titel
De scheepsjongens van Bontekoe
Auteur
Johan Fabricius
Illustrator
Dick De Wilde
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2020 | Andere uitgaves
476 p. : ill.
ISBN
9789025879921 (paperback)

Besprekingen

Ook de jeugdliteratuur kent haar klassieken, en De scheepsjongens van Bontekoe hoort daar zonder mee bij. Het boek heeft sinds het verschijnen van de eerste druk in 1924 altijd weer nieuwe generaties van lezers weten te boeien, en ook deze 33e druk zal dat ongetwijfeld doen.
Het verhaal begint in de laatste dagen van het jaar 1618, als de Oostindiëvaarder 'Nieuw Hoorn' onder bevel van schipper Bontekoe het anker licht voor een handelsreis in opdracht van de V.O.C., de Verenigde Oost-Indische Compagnie naar Oost-Indië (nu Indonesië). Onder de bemanning van 206 koppen bevinden zich de driescheepsjongens Hajo, Rolf en Padde, de laatste tegen wil en dank. In zijn 'Journaal' heeft Willem IJsbrantsz. Bontekoe het niet over koppen of opvarenden maar gebruikt hij het woord 'eters'. Dat is begrijpelijk, want eten en drinken waren van levensbelang op zo'n maandenlange reis: gebrek en bederf hadden rampzalige gevolgen. Het valt te lezen in het hoofdstuk 'De gevreesde vijand', en die …Lees verder
Dit klassieke verhaal gaat over de avonturen van drie jongens, Hajo, Rolf en Padde, die met de Oostindië-vaarder De Nieuwhoorn onder schipper Bontekoe, in 1618 naar de Oost vertrekken. Na verschillende belevenissen lijden ze schipbreuk. Het schip brandt af en in een jol weten vele bemanningsleden Sumatra te bereiken. Daar raken de drie jongens met nog een scheepsmakker het contact met de anderen kwijt. Een tocht over het eiland met vele spannende ogenblikken begint. Lekker dik spannend avonturenboek uit 1924, op uitstekende wijze voor de moderne jeugd bewerkt door Suzanne Braam, zonder het origineel te kort te doen. Het is overzichtelijk ingedeeld in korte hoofdstukken. De vele zwart-witte tekeningen tussen de tekst geven goed de sfeer van het verhaal weer. Herdruk (paperback) met de aantrekkelijke, friss omslagillustratie van Martijn van der Linden van eerdere heruitgave. Verfilmd in 2008. Kleine druk. Vanaf ca. 11 jaar.

Over Johan Fabricius

Johan Johannes Fabricius (Bandung, 24 augustus 1899 – Glimmen, 21 juni 1981) was een Nederlandse schrijver, illustrator, boekbandontwerper voor een aantal van zijn eigen boeken, journalist en avonturier.

Levensloop

Fabricius was de zoon van de Drentse dichter en schrijver Jan Fabricius. Hij werd in Nederlands-Indië geboren, kwam met zijn familie in 1902 naar Nederland, waar hij door het ijs zakte en ternauwernood werd gered. In 1910 ging de familie weer naar Indië terug, maar keerde in 1914 definitief terug naar Nederland. Johan volgde in Leiden de HBS, waarna hij, omdat hij kunstschilder wilde worden een opleiding volgde aan Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (voor de Eerste Wereldoorlog) en in Amsterdam (na de Eerste Wereldoorlog). Na zijn Haagse academiejaren meldde Fabricius zich als 'Kriegsmaler' bij het Oostenrijkse leger om gedurende enkele maanden Pavia-front een tekenrapportage te maken van het leve…Lees verder op Wikipedia