Een man vertelt tegen het eind van zijn leven aan zijn achterkleinzoon zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog toen hij hulpagent en dichter was in het door de Duitsers bezette Antwerpen.
Titel
Wil
Auteur
Jeroen Olyslaegers
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2023 | Andere uitgaven
333 p.
ISBN
9789403130545 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Een boek als een 'koek op uw bakkes'

Een onstuimige roman over ambiguïteit en boter op het hoofd tijdens WO II. Jeroen Olyslaegers overtreft de verwachtingen met pageturner Wil. De romancier triomfeert over de activist, en daar mogen we blij om zijn.

"Vrees niet! Louis de Funès herleeft als de gendarme op Franse stranden. Nu jagen hij en zijn ploeg niet meer op mogelijke nudisten, maar op vrouwen die té verhuld zijn, nu straft hij niet meer verlangen naar vrijheid af, maar beteugelt hij naar eigen zeggen de onderwerping van de vrouw, bevrijden wil hij haar in naam van de wet!"

Nee, natuurlijk is dit geen fragment uit de nieuwe roman Wil van Jeroen Olyslaegers (1967). Wel een lukraak geplukte quote uit de talloze Facebookposts die de opgewonden schrijver regelmatig als een vuurspuwende draak op zijn volgers afstuurt.

De voorbije jaren leek het wel alsof Olyslaegers een fulltimecarrière als activist en onrechtbestrijder ambieerde. Over ongeveer elk politiek en sociaal hangijzer ventileerde de overvloedig beringde Antwerpenaar zijn unverfroren mening via sociale media en in felle columns. Van de boerkini tot de para's van Bart De Wever, over sluipende stadsarmoede of de v…Lees verder

En aan welke kant staat GIJ?

Jeroen Olyslaegers heeft 'm te pakken, zijn Grote Roman. Hij schreef zijn Het verdriet van België, zijn De Kapellekensbaan en bovenal zijn eigenste Wil. Een vlijmscherp boek over de lafheid die neutraliteit heet.

Wilfried Wils is hulpagent in Antwerpen als de Tweede Wereldoorlog aan de deur klopt. Wilfried behelpt zich, begeeft zich niet op al te glibberige zwarte of witte paden. Hij laat zich de aandacht en de materiële steun van een zwarte aanleunen: Nijdig Baardje. De lezer herkent er August Borms en andere intellectuele, in de collaboratie verzeilende flaminganten in. Maar net zo goed geniet Wilfried het vertrouwen van zijn 'witte' collega Lode, de broer van Wilfrieds grote liefde, Yvette.

Hij deugt niet voor idealisme of heldendom - bestaat het? -, zijn woorden en daden en nog veel meer zijn afwachtende stiltes zijn halfhartig. Wilfried is een 'tweezak', het woord valt vaak in het boek. Een meeloper, soms iets meer. Of ook: een 'komediant'. Tegen de vuile, dagelijkse realiteit op straat (de Jodenvervolging, de vergeldingen), waarbij Wilfried vanuit zijn functie al eens meedoet in de ene (zwarte) of de andere (witte) richting, harnas…Lees verder

Vele jaren na de Tweede Wereldoorlog vertelt de door de oorlog en het leven getekende en aftakelende Wilfried Wils aan zijn zeventienjarige achterkleinzoon zijn belevenissen en ervaringen tijdens de bezettingsjaren in Antwerpen. Hij was in die tijd een ambitieloze hulpagent (en beginnend dichter), raakte bevriend met collega Lode Metdepenningen en probeerde zich samen met hem en andere ‘flikken’ staande te houden in een schemerige wereld vol antisemitisme, geweld, huichelarij, verraad, losbandigheid, lafheid, vervolging, opportunisme, collaboratie en bureaucratie. Hij trouwde met Yvette (de zus van Lode), die zich later, na de zelfmoord van hun rebelse kleindochter Hilde, dood dronk. Antiheld Wilfried overleefde de oorlogsjaren, laverend tussen goed en kwaad, moed en lafheid, oorlog en dichtkunst. Het verhaal bestaat uit drie delen; heden en verleden wisselen elkaar voortdurend af. Olyslaegers (1967, Mortsel; roman- en toneelschrijver, columnist en politiek activist) vertelt zijn verh…Lees verder

Over Jeroen Olyslaegers

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vysotsky

Jeroen Olyslaegers (Mortsel, 5 oktober 1967) is een Vlaamse schrijver van romans en theaterstukken.

Biografie

In 1967 werd Jeroen Olyslaegers geboren in Mortsel. Vanaf 1985 studeerde hij Germaanse filologie aan de UFSIA en in 1989 kon hij aan de slag in het Louis Paul Boon-documentatiecentrum.

Zijn debuutroman Navel werd in 1994 gepubliceerd. In 1996 bracht hij de verhalenbundel Il faut manger en zijn roman Open gelijk een mond volgde in 1999. Daarna concentreerde hij zich op schrijven voor theater terwijl hij ook stukken en recensies schreef voor tijdschriften zoals Humo, Menzo, Yang, Dietsche Warande & Belfort, AS-Andere Sinema, Millennium, Sample, De Vlaamse Gids, Maatstaf.

Olyslaegers schreef theaterteksten die werden opgevoerd door onder meer de Koninklijke Vlaamse Schouwburg en Het Toneelhuis. Zo schreef hij samen met Paul Mennes een stuk over de wereld na de aanslagen op 11 september 200…Lees verder op Wikipedia