Boek
Nederlands
Een zoektocht naar het echte leven van Enric Marco, voorzitter van de Vrienden van Mauthausen. In 2005 bleek dat hij zich ten onrechte voordeed als overlevende van dit concentratiekamp. Zijn ontmaskering veroorzaakte een schok. In de overgangsperiode na 40 jaar dictatuur, waarin Spanje zich opnieuw moest uitvinden, lukte het Enric met een verzonnen verzets- en vakbondsverleden een mediapersoonlijk
Titel
De bedrieger
Auteur
Javier Cercas
Vertaler
Jos den Bekker
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
El impostor
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2017
480 p.
ISBN
9789044537956 (hardback)

Besprekingen

Enric Marco gaf de Spaanse nazislachtoffers een gezicht

Marco bleek een bedrieger, Cercas maakte van het raadsel een 'roman zonder fictie'.

Als gevolg van de Burgeroorlog (1936-1939) moesten honderdduizenden republikeinen Spanje verlaten. Zo'n 9.000 daarvan belandden in Duitse concentratiekampen, maar dat wist bijna niemand. Rond 2000 kwam daar verandering in. Dat was te danken aan Enric Marco, die zich toen opwierp als de spreekbuis van Amical de Mauthausen, de vereniging die zich bekommerde om de rechten en de nagedachtenis van deze vergeten groep oorlogsslachtoffers. Op scholen, op radio en televisie en in het Spaanse parlement vertelde hij over het leed van de kampslachtoffers in het algemeen en zijn ervaringen in kamp Flossenbürg in het bijzonder.

Marco had de Spaanse nazi-slachtoffers eindelijk een gezicht gegeven. Hij groeide zelfs uit tot boegbeeld van de memoria histórica (historische herinnering), de maatschappelijke beweging die lijnrecht inging tegen het grote vergeten dat de norm was geworden na de dood van dictator Franco in 1975. Eindelijk werden de B…Lees verder

Een zoektocht naar het echte leven van Enric Marco, voorzitter van de Amical de Mauthausen, de Spaanse vereniging van overlevenden van de Holocaust. In 2005 bleek dat hij zich ten onrechte voordeed als overlevende van Duitse kampen. Zijn ontmaskering veroorzaakte een schok. In de overgangsperiode na veertig jaar dictatuur, waarin Spanje zich opnieuw moest uitvinden, lukte het Enric met een verzonnen verzets- en vakbondsverleden een mediapersoonlijkheid te worden. De auteur (1962) doceert literatuur aan de universiteit van Gerona. Daarnaast is hij een succesvol en bekroond schrijver van onder meer 'Soldaten van Salamis' en 'Outlaws', bestsellers in origineel en vertaling. Intrigerende 'faction' die wat traag op gang komt, maar vergeten episodes (zoals het zenden van arbeiders naar Duitsland tijdens) belicht. Biedt ook een boeiend inkijkje in de psyche van een meester-bedrieger.

Aandoenlijke leugenaar

De Spanjaard Cercas reconstrueert het echte leven van Enric Marco, nep-Holocaustslachtoffer.

Liegen kan een vorm van verleiden zijn. Dat geldt ook voor schrijven. Niet vreemd dus dat een schrijver in de ban raakt van een zeer getalenteerde leugenaar.

Het nieuwste boek van Javier Cercas gaat over een leugenaar die op 12 mei 2005 wereldnieuws werd. Ook Trouw berichtte erover: "Spanjaard verzon verleden in concentratiekamp Flossenbürg." De 84-jarige Enric Marco veroorzaakte in Spanje veel opschudding: hij genoot landelijke bekendheid als een welbespraakte en veel-geïnterviewde overlevende uit een Duits concentratiekamp, maar nu bleek opeens dat de man nooit in zo'n kamp geweest was.

Cercas, die in zijn eerdere geprezen 'Anatomie van een moment' de mislukte Spaanse staatsgreep van 1981 reconstrueerde, reconstrueert in deze nieuwe 'non-fictieroman' het werkelijke leven van Enric Marco.

Dat echte leven van Marco blijkt niet minder interessant te zijn dan het ingewikkelde web van leugens waarmee hij zijn levensverh…Lees verder