Boek
Nederlands

Witte zwanen, zwarte zwanen

Ida Vos (auteur)
+1
Witte zwanen, zwarte zwanen
×
Witte zwanen, zwarte zwanen Witte zwanen, zwarte zwanen

Witte zwanen, zwarte zwanen

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Voor de joodse Eva (8) en haar familie wordt het leven steeds moeilijker als in 1940 de Duitsers Nederland bezetten. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
Witte zwanen, zwarte zwanen
Auteur
Ida Vos
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2021
215 p.
ISBN
9789025881634 (paperback)

Besprekingen

De 8-jarige Eva, haar zusje Lisa en haar ouders merken, als joodse Nederlanders, al voor de Tweede Wereldoorlog de gevolgen van de jodenhaat. Als de Duitsers in Nederland de baas worden, wordt het steeds erger. Ten slotte moet het hele gezin onderduiken. Op boeiende wijze vertelt de schrijfster het verhaal in een kleine vijftig hoofdstukjes. Via deze schetsjes ontstaat, vanuit het perspectief van Eva, een soort mozaïek, dat een duidelijk totaalbeeld geeft van wat de oorlog voor de joden betekende. Eva is een intelligent meisje, dat de zaken steeds goed aanvoelt. De schrijfster verstaat de kunst te ontroeren zonder sentimenteel te worden. Gelukkig ontbreekt ook, ondanks de benarde omstandigheden, de humor niet. Kinderen zullen een uitstekend beeld krijgen van de tijd rond 1940, met name wat de jodenvervolging betreft. Het taalgebruik is 'to the point', niet altijd gemakkelijk, wel beeldend en met veel dialoog. Aan het eind geeft de auteur kort en bondig aan hoe het met de personen uit …Lees verder

Over Ida Vos

Ida Vos (geboortenaam Gudema) (Groningen, 13 december 1931 - Amstelveen, 3 april 2006) was een Joods-Nederlandse schrijfster. Zij schreef zowel voor kinderen als voor volwassenen.

In haar boeken gaat het dikwijls om haar ervaringen die zij tijdens de Tweede Wereldoorlog opdeed. Het meest werd zij bekend met het boek Wie niet weg is wordt gezien dat in 1982 werd bekroond. Haar sobere stijl werd geroemd. Haar werk kreeg ook in het buitenland erkenning.

Vanaf 1936 woonde ze in Rotterdam. Daar maakte ze in de meidagen van 1940 het Duitse bombardement mee. Vervolgens verhuisden ze naar Rijswijk. Vanaf 1943 zat het gezin Gudema ondergedoken, zij het dat zij en haar zus Esther van hun ouders waren gescheiden.

Na de oorlog was ze een tijdlang kleuterleidster. In 1956 trad ze in het huwelijk waaruit drie kinderen voortkwamen. Halverwege de jaren zeventig was ze een tijdje opgenomen vanwege opgedane trauma's tijdens de oorlog. Dit zette haar ertoe aan om da…Lees verder op Wikipedia