Luisterboek
Nederlands

Filosofen van de 20e eeuw : een hoorcollege over acht moderne denkers

Herman Philipse (auteur)

Filosofen van de 20e eeuw : een hoorcollege over acht moderne denkers

Herman Philipse (auteur)
Genre:
Herman Philipse behandelt in dit hoorcollege filosofen uit de 20e eeuw, respectievelijk Russell, Husserl, Wittgenstein, Heidegger, Reichenbach, Sartre, Popper en Quine. Daarbij krijgen met name logica, kentheorie en wetenschapsleer veel aandacht.
Titel
Filosofen van de 20e eeuw : een hoorcollege over acht moderne denkers
Auteur
Herman Philipse
Taal
Nederlands
Uitgever
Den Haag: Home Academy, 2005
8 cd's + tekstboekje (39 p.)
Speelduur
ca. 8 uur
ISBN
9789085300144

Besprekingen

Home-Academy, uitgever van hoorcolleges op cd, heeft met het inhuren van Herman Philipse een gouden greep gedaan. Philipse, hoogleraar wijsbegeerte in Utrecht en Oxford, is niet alleen een scherpzinnig filosoof, hij is ook een begenadigd docent. In deze tweede reeks van acht hoorcolleges, opgenomen op acht cd's van ongeveer een uur, behandelt hij filosofen uit de 20e eeuw, respectievelijk Russell, Husserl, Wittgenstein, Heidegger, Reichenbach, Sartre, Popper en Quine. Daarbij krijgen met name logica, kentheorie en wetenschapsleer veel aandacht. De inhoud van de colleges is uitermate verantwoord en didactisch van hoog niveau, de stem is helder en prettig om naar te luisteren. Vakkennis is voor de luisteraar niet vereist. Wittgenstein en Heidegger werden in de eerste reeks (Acht filosofische miniaturen)* ook al behandeld, dat is wel jammer; want al is de tekst van die colleges niet identiek, de inhoud is dat in grote trekken wel. Het valt te hopen dat de reeks wordt voortgezet.

Over Herman Philipse

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Vera de Kok

Herman Philipse (Den Haag, 13 mei 1951) is een Nederlands filosoof.

Loopbaan

Hij is universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht en bekend vanwege zijn atheïstische overtuiging. Daarnaast heeft hij regelmatig over actuele onderwerpen gepubliceerd in NRC Handelsblad.

Philipse heeft rechten en wijsbegeerte gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Ook studeerde hij filosofie te Oxford, Parijs en Keulen. Hij was enige tijd werkzaam aan de Katholieke Universiteit Leuven. Vanaf 1986 was hij verbonden aan de Universiteit Leiden als hoogleraar wijsbegeerte met als specialisatie kennistheorie. Sinds 1 september 2003 is hij als Universiteitshoogleraar verbonden aan de Universiteit Utrecht.

Philipse is actief op verschillende terreinen en schrijft zowel Nederlandstalige als Engelstalige werken. Vooral op het terrein van de kennisleer heeft hij bijdragen geleverd. Hij publiceerde ook over Heidegger, onder meer met het…Lees verder op Wikipedia