Odessa Star

Herman Koch (auteur)
+1
Odessa Star
×
Odessa Star Odessa Star
Genre:
Een keurige burgerman komt in contact met een oud-klasgenoot die in het criminele circuit terecht is gekomen en afrekeningen regelt.
Onderwerp
Criminaliteit
Extra onderwerp
Roman
Titel
Odessa Star
Auteur
Herman Koch
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2009
303 p.
ISBN
9789041413970 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Fred Moorman zit volop in een midlifecrisis. Ooit rende zijn zoon David naar hem toe wanneer hij thuiskwam. Nu begint de tiener al te zuchten vooraleer zijn vader uitgesproken is. Met zijn vrouw schiet hij niet veel beter op. Hun communicatie verloopt stroef. En dan is er nog de benedenbuurvrouw met haar mottige hond en zijn onuitroeibare stank. Freds leven zit dus in een dipje, totdat hij in de bioscoop een oude schoolvriend tegen het lijf loopt. Max G. heeft alles wat Fred ontbeert: een trendy kameraad, een langbenige vrouw, een sensuele Oekraïense vriendin een een zilverkleurige Cabriolet. Verblind door glitter, roem, macht en geld infiltreert Fred in Max' kringen en wordt er getuige van hoe deze mannen de wereld volkomen naar hun hand zetten. Om deel te blijven uitmaken van Max' bende moet Fred zich regelmatig bewijzen. Wanneer hij onder dwang moet deelnemen aan de quiz van de populaire televisiepresentator Erik Mencken, distantieert hij zich van Max door doelbewust een verkeerd a…Lees verder
Herman Koch (1953) schreef met "Odessa Star" een roman die speelt in het milieu van maffiose criminelen (type Klaas Bruinsma, Willem Holleeder) dat meer dan ooit in de belangstelling staat. Koch laat zijn hoofdpersonage Fred, een keurige burgerman, in contact komen met een oud-klasgenoot, inmiddels bekend als Max G. Deze Max bewerkstelligt moeiteloos afrekeningen in het criminele circuit en Fred raakt geïntrigeerd door dit snelle en keiharde wereldje. Als Max voor Fred wat "klusjes" gedaan heeft, is het Freds beurt iets terug te doen. Het verhaal blijkt gaandeweg steeds meer een perfect uitgedacht samenspel van motieven en werkt naar een onontkoombare climax toe. Koch weet de spanning voorbeeldig op te bouwen, zet geloofwaardig en met humor en ironie de personages neer en construeert zo een perfecte satirische thriller die zich in een adem laat uitlezen. Het zou een beangstigende sleutelroman kunnen zijn, maar ook een bijtende persiflage op onze schuivende normen en waarden. Kleine druk.

Over Herman Koch

CC BY 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Herman Huibert Koch (Arnhem, 5 september 1953) is een Nederlandse televisie- en radiomaker, acteur en schrijver. De verhalenbundel Hansaplast voor een opstandige publiceerde hij onder het pseudoniem Menno Voorhof. Als acteur is Koch vooral bekend van de televisieserie Jiskefet.

Biografie

Koch werd geboren in Arnhem en verhuisde met zijn ouders op zijn tweede naar Amsterdam-Zuid. Zijn middelbare school begon hij op het Montessori Lyceum, en hij werd aldaar wegens wangedrag verwijderd. Later studeerde hij een aantal maanden Russisch en werkte een jaar op een boerderij in Finland.

Hij is bekend als televisiemaker en acteur in de televisieserie Jiskefet, schrijver van romans en korte verhalen, en is columnist voor onder andere de Volkskrant. In de jaren 80 maakte hij sketches en parodieën voor het radioprogramma Borát, die hijzelf in een interview in NRC Handelsblad omschreef als 'int…Lees verder op Wikipedia