Boek
Nederlands

Het dagboek van Bridget Jones

Helen Fielding (auteur), Martha Heesen (vertaler)
Dagboek van een jonge vrouw die ervan overtuigd is dat ze een beter mens zal worden als ze minder drinkt, minder rookt en minder minnaars heeft.
Extra onderwerp
Autobiografische literatuur
Titel
Het dagboek van Bridget Jones
Auteur
Helen Fielding
Vertaler
Martha Heesen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Bridget Jones's diary
Editie
35
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2013
268 p.
ISBN
9789044623987 (paperback)

Besprekingen

Het leven van Bridget Jones draait hoofdzakelijk -- omdat ze zich daarop fixeert -- rond haar gewicht en mannen. Bridget start het nieuwe jaar met goede voornemens en brengt in haar dagboek geregeld verslag uit over haar dagelijkse doen en laten. Ze heeft een vrij saaie job bij een uitgeverij, is stapelverliefd op haar baas -- die met haar een spelletje speelt --, is geobsedeerd door haar gewicht, haar uiterlijk en haar leeftijd (een dertiger en nog alleen) en zit geplaagd met ouders die haar getrouwd willen zien. In een persoonlijke stijl, getypeerd door onvolledige zinnen, afkortingen, korte, directe opmerkingen word je meegenomen tijdens een jaar uit Bridgets leven. Ze lijkt een antiheld (vergelijkbaar met Sue Townsends Adrian Mole), het zit haar gewoon niet mee, ze gedraagt zich onhandig, vooral in het gezelschap van mannen, en ze komt in allerhande, vaak stomme situaties terecht waar de nodige humor uit voortvloeit.

Bridget vertelt op een luchtige manier zodat haar verhaal…Lees verder
Dit gefingeerde dagboek werd een bestseller en kreeg vele navolgers. Bridget Jones, 59 kilo, medewerkster bij een uitgeverij, beschrijft in haar dagboek een jaar uit haar leven. Zij start dat jaar met talloze goede voornemens zoals minder drinken, minder roken, minder eten en beschrijft dagelijks de stand van zaken, waarbij duidelijk wordt dat haar liefdesleven van grote invloed is op haar alcohol, calorie- en nicotinegebruik. In deze dagboekfragmenten is het dagelijks leven van een jonge, alleenstaande vrouw te lezen en de invloed die door haar onmiddellijke omgeving op haar wordt uitgeoefend, wat een hilarisch beeld geeft van deze tijd. Het dagboek is als feuilleton in de Engelse 'Independent' verschenen en heeft als zodanig ook meer kracht. In boekvorm blijft het fragmentarisch en anekdotisch, maar als hedendaagse schelmenroman wel de moeite waard. Verfilmd met Renée Zellweger, Hugh Grant en Colin Firth. Kleine druk.

Over Helen Fielding

Helen Fielding (Morley, Yorkshire, 19 februari 1958) is een Engels schrijfster van columns en boeken. Ze studeerde aan de Universiteit van Oxford.

Fielding begon met columns te schrijven onder het pseudoniem Bridget Jones in de krant The Independent. Door het succes hiervan besloot Helen Fielding een boek te schrijven over Bridget Jones. Het boek Bridget Jones's Diary kwam in 1996 uit en werd in 2001 verfilmd met in de hoofdrollen Renée Zellweger, Colin Firth en Hugh Grant. Ook de boeken Bridget Jones: The Edge of Reason en Bridget Jones's Baby: The Diaries werden verfilmd.

Bibliografie

  • 1994: Cause Celeb (nl: Geloof, hoop en liefdadigheid)
  • 1996: Bridget Jones's Diary (nl: Het dagboek van Bridget Jones)
  • 1999: Bridget Jones: The Edge of Reason (nl: Bridget Jones: het nieuwe dagboek)
  • 2001: Bridget Jones's Guide to Life
  • 2004: Olivia …Lees verder op Wikipedia