Boek
Nederlands

Zakboekje : wenken voor een evenwichtig leven

Epictetus (auteur), Hein L. Van Dolen (vertaler), Charles Hupperts (vertaler)
Adviezen voor een evenwichtig leven. Epictus geeft aan wat je in het ene geval wel en in het andere juist niet moet doen.
Onderwerp
Stoïcisme
Titel
Zakboekje : wenken voor een evenwichtig leven / Epictetus ; vert. en toelichting Hein L. van Dolen & Charles Hupperts
Auteur
Epictetus
Vertaler
Hein L. Van Dolen Charles Hupperts
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Modern Grieks (vanaf 1453)
Oorspr. titel
Encheiridion
Uitgever
Amsterdam: Boom, 2020
84 p.
ISBN
9789461055088 (paperback)

Besprekingen

Het 'Zakboekje' van Epictetus is bijna tweeduizend jaar oud, maar het heeft nog niets van zijn waarde en charme verloren. In 53 korte stukjes geeft de stoïcijn Epictetus aan zijn lezer wenken voor een evenwichtig leven, met als uitgangspunt het verschil tussen wat wel en wat niet binnen ons bereik ligt, en wat je in het ene geval juist wel en in het andere juist niet moet doen. Het 'Zakboekje' werd voor het eerst in het Nederlands vertaald in 1654, en sindsdien vele malen opnieuw. De hier geboden vertaling van Hein van Dolen en Charles Hupperts, met een toelichting over Epictetus en over de filosofie van de Stoa, verscheen eerder in 1994 in de reeks 'Sapientia' van SUN; de heruitgave is ongewijzigd, op een enkele wijziging van de spelling van de namen na, en de toevoeging van een titel aan de literatuurlijst. Pocketuitgave; kleine druk.

Over Epictetus

Epictetus (Oudgrieks: Ἐπίκτητος) was een stoïcijns filosoof uit de 1e eeuw na Chr.; hij leefde van 50 tot ca. 130 na Chr. Samen met andere Romeinse filosofen als Seneca en Marcus Aurelius behoorde Epictetus tot de leidende figuren in de stoïsche filosofie in de eerste eeuwen na Christus.

Epictetus' ethische opvattingen zijn opmerkelijk consistent en krachtig en zijn onderwijsmethodes zeer effectief. Epictetus hield zich vooral bezig met integriteit, zelfdiscipline en persoonlijke vrijheid, die hij bepleitte door van zijn studenten te eisen dat zij twee centrale ideeën grondig onderzochten: de eigenschap die hij "wilsbesluit" (prohairesis) noemde en het juiste gebruik van indrukken (chrēsis tōn phantasiōn).

Epictetus onderwees dat filosofie niet slechts een theoretische discipline is, maar een levenswijze. Epictetus geloofde dat alle externe gebeurtenissen door het lot worden bepaald en mensen daar dus geen invloed op hebben; we zouden alles wat g…Lees verder op Wikipedia

Suggesties