Bundel met negen lange gedichten waarin we het offerlam volgen; beeldende, breedsprakige poe͏̈zie vol maatschappijkritiek
Titel
Offerlam
Auteur
Dominique De Groen 1991-
Illustrator
Jacky De Groen
Taal
Nederlands
Uitgever
[Aalst]: Het balanseer, 2020
31 p. : ill.
ISBN
9789079202737 (paperback)

Besprekingen

Kapitalisme op het offerblok

Dominique De Groen (29) heeft in korte tijd haar naam gevestigd als dichter. In haar derde bundel pakt ze het kapitalisme aan.

Dominique De Groen debuteerde pas drie jaar geleden, maar heeft al een herkenbaar signatuur. Misschien is zij zelfs de meest expliciete kapitalisme-criticus die de Vlaamse poëzie rijk is. In haar prozagedicht Offerlam, prachtig geïllustreerd door haar broer Jacky, wordt het dier uit de titel al snel 'gevierendeeld door de krachten van de markt'.

Het kapitalisme dat een gruwelijke doodstraf voltrekt: bij De Groen staat het offerlam weinig goeds te wachten. De dichter draagt haar nieuwe werk op aan haar overleden kat Kelder, liefkozend 'fuzzyface' genoemd, maar voor zulke liefkozing is in de poëzie zelf geen ruimte. In de openingsregels maakt De Groen ondubbelzinnig duidelijk dat mensen weliswaar geen kwade intenties hebben, maar de neoliberale wereldorde haalt keer op keer het slechtste in hen naar boven: 'Niemand wenst het offerlam kwade dingen toe / per se / maar iedereen wil haar zien rillen.'

Die regels vormen het fascinerende begin van een lang verh…Lees verder

Derde bundel van de Vlaamse dichteres Dominique De Groen (1991). Ze debuteerde in 2017 met ‘Shop Girl’, nadat zij enige tijd bij Primark had gewerkt. Een offerlam is in de Joodse traditie een lam dat geslacht wordt als offer om God tot verzoening te bewegen. De Groen begint haar bundel zo: “Niemand wenst het offerlam kwade dingen toe / per se / maar iedereen wil haar zien rillen / gestript van haar volmaakte vacht'. We volgen het offerlam in de negen (lange) gedichten die de bundel telt. Beeldende, breedsprakige poëzie vol maatschappijkritiek, soms bizar, vaak lastig toegankelijk, met als uitkomst: 'Wij offerlammeren bouwen een vlot van de rijkdom die we hen afnamen omdat / ze ons reeds eeuwen geleden toekwam / en we drijven naar een gloednieuwe geschiedenis / wier betekenis wij zelf lang geleden hebben gedroomd'. Boekverzorging en (vijf) tekeningen zijn van Jacky De Groen, illustrator en maker van animaties te Gent.