Boek
Nederlands

Een leven op onze planeet

+1
Een leven op onze planeet
×
Een leven op onze planeet Een leven op onze planeet

Een leven op onze planeet

In de reeks:
De Britse documentairemaker natuurgeschiedenis vertelt hoe hij in zijn leven biodiversiteit en klimaat zag verslechteren en hoe we onszelf kunnen redden van uitsterving.
Titel
Een leven op onze planeet
Auteur
David Attenborough
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A life on our planet : my witness statement and a vision for the future
Uitgever
Amsterdam: Rainbow, 2023 | Andere uitgaven
255 p., [16] p. platen
ISBN
9789041715418 (paperback)

Besprekingen

In de autobiografische eerste helft van het boek schetst rasverteller Attenborough (1926) de natuur zoals hij haar in zijn 94-jarige leven heeft mogen ervaren en filmen, en de negatieve ontwikkelingen daarin. Oceaanverzuring, verlies van biodiversiteit mede door onze bovenmatige vleesconsumptie. Volgt een korte vooruitblik op een onveranderde voortzetting daarvan. Je wordt er niet vrolijk van, zeker niet als toekomst voor je (klein)kinderen. In de laatste zeventig pagina’s schetst hij, heel optimistisch, de mogelijkheden om het tij nog te keren, meer groen, meer natuur, een verandering in denk- en leefwijze van de mens naar een circulaire, natuur-inclusieve economie. Hij geeft hier voorbeelden van, onder andere verwijzend naar land- en tuinbouwvernieuwingen in Nederland en herbebossing in Costa Rica. Met twee katernen blokken van acht pagina's toepasselijke kleurenfoto’s. Enig minpuntje is de matige druk van de zwart-witillustraties, hoe toepasselijk ook. Vlot leesbaar, in de lijn van…Lees verder

Over David Attenborough

CC BY 4.0 - Foto van/door John Cairns

David Frederick Attenborough (Isleworth (Londen), 8 mei 1926) is een Britse bioloog en televisiemaker. Hij is vooral bekend door zijn vele bekroonde natuurdocumentaires die door de Britse omroep BBC worden uitgezonden. Hij is voor zijn waardevolle prestaties opgenomen in een groot aantal orden. In 1985 werd hij geridderd door koningin Elizabeth II en in 2020 wederom, voor zijn verdiensten op het gebied van televisie en natuurbehoud, vandaar mag hij zich 'Sir' noemen.

Levensloop

David Attenborough werd geboren in de Londense wijk Isleworth, maar groeide op in College House op de campus van de Universiteit van Leicester, waar zijn vader, Frederick Attenborough, rector was. Hij was de middelste van drie zoons. Zijn oudste broer, Richard Attenborough, werd later bekend als acteur en regisseur. Tijdens de Tweede Wereldoorlog adopteerden zijn ouders twee Joodse meisjes die vluchteling waren.

Tijd…Lees verder op Wikipedia