Boek
Nederlands

Wees boos : wijze lessen over de kracht van boosheid

Dalai Lama (auteur), Noriyuki Ueda (andere)
+1
Wees boos : wijze lessen over de kracht van boosheid
×
Wees boos : wijze lessen over de kracht van boosheid Wees boos : wijze lessen over de kracht van boosheid

Wees boos : wijze lessen over de kracht van boosheid

De boeddhistische leider de Dalai Lama spreekt hierin onder andere over boosheid en hoe deze op een positieve manier in te zetten.
Extra onderwerp
Lamaïsme
Titel
Wees boos : wijze lessen over de kracht van boosheid / Zijne Heiligheid de Dalai Lama, zoals verteld aan Noriyuki Ueda
Auteur
Dalai Lama
Andere
Noriyuki Ueda
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Be angry
Uitgever
Amsterdam: Spectrum, 2019
126 p.
ISBN
9789000368297 (hardback)

Besprekingen

De weergave van een vraaggesprek met de Dalai Lama is in dit boekje opgetekend door een bekende Japanse schrijver. Het gaat vooral over boosheid, een nogal ongewoon onderwerp in het boeddhisme. De Dalai Lama maakt onderscheid tussen woede voortkomend uit haat en onwetendheid en boosheid die gestoeld is op mededogen, onrecht of bescherming. De laatste soort moet op een positieve manier worden ingezet en motiveert mensen om negatieve ontwikkelingen, bijvoorbeeld veroorzaakt door armoede en uitbuiting van de meest kwetsbaren in de samenleving, aan te pakken. Dat doe je namelijk niet voor jezelf, maar voor de ander. Ook heeft de Dalai Lama het over onverschilligheid versus betrokkenheid en competitie versus samenwerking. Hierover doet hij eveneens zinnige uitspraken, waarvan de belangrijkste – als een soort samenvatting – groot op aparte bladzijdes zijn gezet. Omdat de hele tekst nogal wat onnodige overlappingen en herhalingen bevat, is kort en krachtig hier niet van toepassing. Niettemin…Lees verder

Over Dalai Lama

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door cropped from photo by Luca Galuzzi (Lucag)

De dalai lama is de belangrijkste tulku, gereïncarneerde lama, van de gelug, een van de tradities binnen het Tibetaans boeddhisme.

De eerste persoon die tijdens zijn leven die benaming dalai lama kreeg was Sönam Gyatso (1543-1588). In de chronologische lijst van de successie geldt hij als de derde dalai lama. Zijn twee voorgangers als belangrijkste tulku van de gelug, Gendün Drub en Gendün Gyatso, ontvingen die benaming postuum.

Vanaf de vijfde dalai lama Ngawang Lobsang Gyatso (1617–1682) kunnen de dalai lama's beschouwd worden als de belangrijkste lama's van het Tibetaans boeddhisme. De vijfde dalai lama was samen met zijn dertiende ambtsgenoot Thubten Gyatso (1876–1933) de enige die bestuurlijke en politieke macht over Tibet heeft uitgeoefend. De zesde tot en met twaalfde dalai lama hebben niet of nauwelijks politieke of bestuurlijke invloed kunnen uitoefenen. Het grootste deel van de 18e en 19e eeuw werd het land bestuurd door Tibetaanse regenten, vanaf 172…Lees verder op Wikipedia