Boek
Nederlands

Jouw revolutie : mijn oproep aan de millennials

Dalai Lama (auteur), Sofia Stril-Rever (auteur)
+1
Jouw revolutie : mijn oproep aan de millennials
×
Jouw revolutie : mijn oproep aan de millennials Jouw revolutie : mijn oproep aan de millennials

Jouw revolutie : mijn oproep aan de millennials

De Dalai Lama, leider van het Tibetaanse boeddhisme, roept de nieuwe generatie op zich actief in te zetten voor de universele waarden van verbondenheid, rechtvaardigheid en vrede.
Extra onderwerp
Informatieve werken, Dalai Lama
Titel
Jouw revolutie : mijn oproep aan de millennials
Auteur
Dalai Lama Sofia Stril-Rever
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Faites la révolution! : l'appel du Dalaï-lama à la jeunesse
Uitgever
Amsterdam: Xander Uitgevers, 2018
93 p.
ISBN
9789401609302 (paperback)

Besprekingen

De Dalai Lama, leider van het Tibetaanse boeddhisme, roept de nieuwe generatie op zich actief in te zetten voor de universele waarden van verbondenheid, rechtvaardigheid en vrede. Dit pamflet is ontstaan op basis van gesprekken van de Frans-Marokkaanse schrijfster S. Stril-Rever met de Dalai Lama in juli 2017 als weg naar vrede en alternatief voor terreur en geweld. In vijf hoofdstukken licht ze zijn appèl aan jongeren toe om zich te verenigen, met de Europese unie als vredesmodel, met vrijheid, gelijkheid en broederschap van de Franse revolutie tot een revolutie van mededogen. Achterin is het manifest van universele verantwoordelijkheid opgenomen. Pocketuitgave, kleine duidelijke letter, kaft met kleurenfoto van de Dalai Lama.

Over Dalai Lama

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door cropped from photo by Luca Galuzzi (Lucag)

De dalai lama is de belangrijkste tulku, gereïncarneerde lama, van de gelug, een van de tradities binnen het Tibetaans boeddhisme.

De eerste persoon die tijdens zijn leven die benaming dalai lama kreeg was Sönam Gyatso (1543-1588). In de chronologische lijst van de successie geldt hij als de derde dalai lama. Zijn twee voorgangers als belangrijkste tulku van de gelug, Gendün Drub en Gendün Gyatso, ontvingen die benaming postuum.

Vanaf de vijfde dalai lama Ngawang Lobsang Gyatso (1617–1682) kunnen de dalai lama's beschouwd worden als de belangrijkste lama's van het Tibetaans boeddhisme. De vijfde dalai lama was samen met zijn dertiende ambtsgenoot Thubten Gyatso (1876–1933) de enige die bestuurlijke en politieke macht over Tibet heeft uitgeoefend. De zesde tot en met twaalfde dalai lama hebben niet of nauwelijks politieke of bestuurlijke invloed kunnen uitoefenen. Het grootste deel van de 18e en 19e eeuw werd het land bestuurd door Tibetaanse regenten, vanaf 172…Lees verder op Wikipedia