Boek
Nederlands

De essentiële mystieke lessen van de Dalai Lama

Dalai Lama (auteur), Renuka Singh (samensteller), Robert A.F. Thurman (inleider)
Verzameling uitspraken van de Dalai Lama, die door hun eenvoud en relevantie toepasbaar zijn in het leven van alle dag. De mystieke dimensie van het boeddhisme kan daarbij het leven op een hoger plan tillen.
Titel
De essentiële mystieke lessen van de Dalai Lama
Auteur
Dalai Lama
Samensteller
Renuka Singh
Inleider
Robert A.F. Thurman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Dalai Lama's little book of mysticism, the essential teachings
Uitgever
Zoetermeer: Uitgeverij Hajefa, 2019
200 p.
ISBN
9789463310239 (paperback)

Besprekingen

Een ‘metgezel’ op de reis door het leven, zo wordt dit boekje gepresenteerd. Het is geschreven voor zoekers en geeft een recept om het leven te verbeteren. Diverse teksten, geselecteerd uit interviews en lezingen van de Dalai Lama, wijzen daarbij de weg. De huidige, veertiende Dalai Lama, Tenzin Gyatso (1935) is de hoogste spirituele leider in het Tibetaans boeddhisme. Hij is een internationale persoonlijkheid, gewaardeerd als een bescheiden, charismatische man en ontving in 1989 de Nobelprijs voor de Vrede. De spirituele boeken die hij schreef en zijn lezingen, laten hem zien als mystiek leraar. Zijn essentiële mystieke lessen getuigen van eenvoud met een diepere achtergrond. Dit inspirerende boek is een richtingwijzer om spirituele wijsheid in de praktijk toe te passen. Wijsheid, compassie en onthechting zijn de basis voor een beter en spiritueel leven. De mystieke dimensie van het Tibetaanse boeddhisme maakt dat dit boekje minder geschikt is voor beginners; meer voor ingewijden. Ee…Lees verder

Over Dalai Lama

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door cropped from photo by Luca Galuzzi (Lucag)

De dalai lama is de belangrijkste tulku, gereïncarneerde lama, van de gelug, een van de tradities binnen het Tibetaans boeddhisme.

De eerste persoon die tijdens zijn leven die benaming dalai lama kreeg was Sönam Gyatso (1543-1588). In de chronologische lijst van de successie geldt hij als de derde dalai lama. Zijn twee voorgangers als belangrijkste tulku van de gelug, Gendün Drub en Gendün Gyatso, ontvingen die benaming postuum.

Vanaf de vijfde dalai lama Ngawang Lobsang Gyatso (1617–1682) kunnen de dalai lama's beschouwd worden als de belangrijkste lama's van het Tibetaans boeddhisme. De vijfde dalai lama was samen met zijn dertiende ambtsgenoot Thubten Gyatso (1876–1933) de enige die bestuurlijke en politieke macht over Tibet heeft uitgeoefend. De zesde tot en met twaalfde dalai lama hebben niet of nauwelijks politieke of bestuurlijke invloed kunnen uitoefenen. Het grootste deel van de 18e en 19e eeuw werd het land bestuurd door Tibetaanse regenten, vanaf 172…Lees verder op Wikipedia