Een privé-detective jaagt al drinkend en vechtend gangsters, fatale vrouwen en de Rode Mus na.
Titel
Pulp / Charles Bukowski ; vert. uit het Amerikaans door Susan Janssen, voorwoord door Simon De Waal
Auteur
Charles Bukowski 1920-1994
Vertaler
Susan Janssen
Inleider
Simon De Waal
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Editie
geheel herz. 2014
Uitgever
Amsterdam: Lebowski, 2014
ISBN
9789048819799 (paperback)

Besprekingen

Nick Belane is een detective op leeftijd. Hij heeft nauwelijks succes en zijn uurloon van $6 boezemt zijn klanten weinig vertrouwen in. Maar op een dag lijkt het geluk hem toe te lachen: hij krijgt zowaar vier opdrachten. Hij moet een schrijver opsporen die allang overleden is, hij moet een begrafenisondernemer verlossen van een buitenaards wezen dat hem het leven onmogelijk maakt, hij moet een vrouw zien te betrappen op overspel en bovendien op zoek gaan naar de mysterieuze 'Rode Mus'. Bellane, die liever drinkt en gokt dan werkt, komt van de ene onmogelijke situatie in de andere terecht. Dat hij drie van de vier zaken weet op te lossen, is meer geluk dan wijsheid. Een zeer vermakelijke parodie op de hardboiled detective zoals die door Chandler en Hammett werden geschreven. Vooral de dialogen, kort maar krachtig, zijn ijzersterk en met deze roman heeft de in 1994 overleden auteur op een prachtige manier afscheid van zijn lezers genomen. Normale druk.

Over Charles Bukowski

CC BY 2.5 - Foto van/door Artgal73

Henry Charles Bukowski (Andernach (Duitsland), 16 augustus 1920 - San Pedro, 9 maart 1994) was een Amerikaans schrijver en dichter. Het stedelijk landschap en de sfeer van zijn woonplaats Los Angeles hadden een grote invloed op zijn werk. Op zijn beurt had hij invloed op een aantal van zijn tijdgenoten en werd zijn stijl vaak nagevolgd. Hij was een productief schrijver, zijn oeuvre beslaat duizenden gedichten, honderden korte verhalen en zes romans.

Biografie

Bukowski werd als Heinrich Karl Bukowski geboren. Zijn vader Henry Bukowski was een Amerikaanse militair van Duitse afkomst, zijn moeder Katharina Fett was een Duitse. Het gezin migreerde in 1922 naar de Verenigde Staten, waar ze zich in 1924 na enige omzwervingen vestigden in Los Angeles.

De jeugd van Bukowski werd gekenmerkt door armoede en tegenslagen. Zijn vader was vaak werkloos en reageerde zich af op zijn echtgenote en zijn zoon. Later kreeg Charles een zwar…Lees verder op Wikipedia