Boek
Nederlands

Redding nabij

Bart Stouten (auteur)
Poe͏̈zie die zich inhoudelijk op diverse aspecten van muziek richt, zoals componisten, muziekstukken en instrumenten, met als achterliggende thema's: liefde, troost, angst, vreugde en verlossing.
Onderwerp
Muziek
Extra onderwerp
Poëziekrant
Titel
Redding nabij
Auteur
Bart Stouten
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Uitgeverij P, 2020
63 p.
ISBN
9789493138247 (paperback)

Besprekingen

Alle gedichten in deze bundel van Bart Stouten (1956, Sint-Truiden), die ook vertaler en radioman is, richten zich direct of indirect op muziek. De titels beginnen alvast stuk voor stuk met twee noten. Vaak noemt hij een componist (o.a. Benoit, Pegolesi, Glass), een muziekstuk (De Sabeldans), een instrument (natuurhoorn, trommel, kamancheh), maar soms ook blijft het bij een verwijzing of alleen maar de sfeer waarin muziek opgeroepen dan wel gesuggereerd wordt. Het geheel wordt stevig bijeengehouden door vorm en stijl: onregelmatige strofen met een eenvoudige zegging en beeldrijke regels die verhalend van toon blijven, opmerkelijk genoeg zélf nauwelijks naar melodie, ritme of klankovereenkomst streven. 'Debussy, spreek over vergeten meren, / tussen bergen die zich vulden met zintuigen / en balladen, smeltend in een ganzenveer-'. Het gaat Stouten dus op de eerste plaats om de inhoudelijke overdracht. Zijn thema’s zijn dezelfde als die waaruit de symfonieën, sonates, soundtracks maar ook…Lees verder

Over Bart Stouten

Bart Stouten (Sint-Truiden, 1956) is een Belgisch-Vlaamse licentiaat-vertaler, dichter en radioproducent/presentator bij Klara.

Stouten was werkzaam als copywriter en bij het RUCA in Antwerpen. In 1990 werd hij bij Radio 1 van de toenmalige BRT aangesteld als producent bij de Dienst Hoorspelen. Hij heeft er de Beckett-hoorspelen vertaald en gerealiseerd in een Nederlandse versie samen met regisseur Martine Ketelbuters. Hij leidde ook andere hoorspelreeksen voor de Vlaamse radio, zoals van Harold Pinter, Peter Handke en Tom Stoppard.

Als dichter publiceerde hij zeven dichtbundels bij Uitgeverij P te Leuven:

  • 2002: Sapporo blues - kimi ga hoshii (ill. Rainier Boidin)
  • 2004: De wijsheid van de wind
  • 2006: Happy Christmas, Happy New York
  • 2009: Een Boek van Tijd.
  • 2011: Tussen dood en herleven
  • 2013: Ongehoorde Vragen
  • 2013: Liefdespijn van Starbucks tot rotsw…Lees verder op Wikipedia