Boek
Nederlands

De plek : roman

Annie Ernaux (auteur), Edu Borger (vertaler)
Een vrouw blikt terug op haar armelijke jeugd en overdenkt haar gehechtheid aan dat milieu, waarvan zij niettemin sterk is vervreemd.
Titel
De plek : roman
Auteur
Annie Ernaux
Vertaler
Edu Borger
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La place
Editie
Tweede, herziene druk
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, 2023
99 p.
ISBN
9789029552264 (paperback)

Besprekingen

Een dochter schrijft over haar overleden vader. Zij is nu lerares en hij had zich van boerenknecht opgewerkt tot kleine winkelier. De grenzen die hem gesteld waren, had zij doorbroken. "Dat ik tot een wereld behoorde die op hem had neergekeken" (blz. 105), was tegelijk zijn trots en tragiek. Zij blikt terug op haar armelijke jeugd, op haar gehechtheid aan dat milieu, waarvan zij inmiddels sterk is vervreemd. Een eerlijk portret, waarin afstand en intimiteit gelijkelijk aanwezig zijn.

Over Annie Ernaux

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door 2cordevocali

Annie Ernaux, geboren als Annie Thérèse Blanche Duchesne (Lillebonne, 1 september 1940), is een Franse schrijfster en winnares van de Nobelprijs voor Literatuur in 2022.

Biografie

Annie Duchesne bracht haar kindertijd door in Yvetot in Normandië. Ze groeide op in een onbemiddeld milieu, haar ouders waren eerst arbeiders, later kleine middenstanders met een kruidenierszaak annex café. Ze studeerde romanistiek aan de Universiteit van Rouen en later de Universiteit van Bordeaux. Haar promotieonderzoek naar Pierre Carlet de Marivaux maakte ze niet af. Ze trouwde in 1964 met Philippe Ernaux, met wie ze twee zoons kreeg en wiens naam ze behield na de scheiding in 1985. Vanaf begin jaren zeventig werkte ze als docente op middelbare scholen, nadien 23 jaar lang bij het 'Centre National d'Enseignement à distance', het nationale centrum voor afstandsonderwijs.

Vrijwel al het werk van Ernaux is a…Lees verder op Wikipedia