Boek
Nederlands

De Cock en moord in triplo

A.C. Baantjer (auteur)
+1
De Cock en moord in triplo
×
De Cock en moord in triplo De Cock en moord in triplo

De Cock en moord in triplo

In de reeks:
Baantjer; 66
Genre:
De Cock en Vledder doen onderzoek naar de moord op de eigenaar van een winkel in huishoudelijke artikelen.
Titel
De Cock en moord in triplo
Auteur
A.C. Baantjer
Taal
Nederlands
Uitgever
Baarn: De Fontein, 2006
139 p.
ISBN
90-261-2222-5

Besprekingen

Appie Baantjer is met De Cock en moord in triplo aan zijn 66e politieroman toe. Het succes van 'ceeooceekaa' zit hem voornamelijk in de herkenbaarheid van de personages, de omstandigheden en de locaties. Baantjer combineert alle bekende elementen op haast wetmatige wijze, en toont zich een meester in die beperking.

Zoals altijd komt er iemand zijn verhaal of beklag doen op het bureau Warmoestraat in Amsterdam. Deze keer is dat een aantrekkelijke vrouw wiens echtgenoot niet is teruggekeerd van een partijtje tennis met de buurman. Inspecteur De Cock vermoedt dat er mogelijk een rivale in het spel is. Hoe dan ook, wat later wordt een man vermoord teruggevonden, gezeten in zijn fauteuil en gekleed in een badjas. Reden voor de inspecteur om de mooie dame nog eens aan de tand te voelen.

Vintage Baantjer: een lach, een traan, een lijk...en De Cock die het mysterie oplost.

[Staf Schoeters]
Een vrouw doet aangifte van de vermissing van haar man, eigenaar van een winkel in huishoudelijke artikelen. Even later wordt op een bovenkamertje het lijk van een man gevonden, gedood met een nekschot. Dit is toevallig de vermiste man, die blijkbaar een week bij een prostituee heeft gebivakkeerd. De Cock en Vledder doen navraag bij alle bekenden en krijgen de indruk dat een zaak in huishoudelijke artikelen centraal staat in de moordzaak. Maar voordat ze erachter zijn wie de dader is, worden er nog twee moorden gepleegd. Nummer 66 in deze serie biedt meer van hetzelfde. Weinig verrassing, weinig spanning, een niet bijster interessante moordzaak en verder de overbekende clichés. De ‘grijze speurder’ bevindt zich in het ‘aloude politiebureau aan de Warmoesstraat’ of onderweg in hun ‘oude auto’. De ‘oude rechercheur’ is niet in staat het kleinste rapportje op een computer te verwerken. Met Vledder als sidekick die na al die jaren nog niet in staat is zelf handelend op te treden. Voor de …Lees verder

Over A.C. Baantjer

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Dijk, Hans van for Anefo

Albert Cornelis (Appie) Baantjer (Urk, 16 september 1923 – Alkmaar, 29 augustus 2010) was een Nederlandse schrijver van detectiveromans tijdens en na een loopbaan als politieman.

Biografie

Baantjer kwam uit een gezin van drie kinderen. Op zijn zestiende ging hij werken in een handel in vetten en spijsoliën. In 1945 ging hij werken bij de Amsterdamse politie, nadat zijn vader daar voor hem had gesolliciteerd. Over die politieafdeling schreef hij later zijn eerste boek. In 1952 trouwde hij met Marretje van der Vaart. Een jaar later begon Baantjer met zijn opleiding als rechercheur, waarna hij in 1955 terechtkwam op bureau Warmoesstraat in Amsterdam. Hij werkte daar 28 jaar, tot zijn pensionering in 1983. In 1959 schreef hij samen met collega Maurice van Dijk onder pseudoniem A.C.M. Baandijk zijn eerste boek 5×8 grijpt in dat een flop werd. Toen Baantjer in 1961 meedeed aan een verhalenwedstrijd van Het Parool won hij een pr…Lees verder op Wikipedia

Suggesties