De Cock en moord in de hondsdagen

A.C. Baantjer (auteur)
+1
De Cock en moord in de hondsdagen
×
De Cock en moord in de hondsdagen De Cock en moord in de hondsdagen

De Cock en moord in de hondsdagen

In de reeks:
Baantjer; 69
Genre:
Rechercheur De Cock moet hartje zomer de moord op een dierenactivist oplossen.
Titel
De Cock en moord in de hondsdagen
Auteur
A.C. Baantjer
Taal
Nederlands
Uitgever
Baarn: De Fontein, 2008
142 p.
ISBN
9789026122613

Andere formaten:

Besprekingen

A.C. Baantjer, op weg naar zijn 85e verjaardag, brengt met dit boek zijn 69e verhaal met speurder De Cock. Criminele creativiteit blijkt dus mogelijk tot op hoge leeftijd. Er zouden zelfs nog een paar verhalen op komst zijn.

Ook deze keer speelt Baantjer weer in op een actueel thema: het wereldje van de dierenactivisten en hun al dan niet legale acties vormen de achtergrond voor een misdaad. In een van die dierenactivistenverenigingen worden enkele moorden gepleegd tijdens de hondsdagen. De Cock legt uitvoerig uit waarom die hete dagen van midzomer die bijnaam gekregen hebben, een uitleg die overigens correcter is dan het Latijnse citaat dat in de tekst gebruikt wordt ("de mortuis nisi"). Niet al de doden blijken even zuiver op de graat te zijn. Er wordt gesjoemeld met gelden, er is binnen de vereniging sprake van het illegaal fokken van honden voor vivisectie (!) en de warme dagen blijken geen beletsel zijn om (een scheve) schaats te rijden.

Het verhaal drijft op de be…Lees verder
Hartje zomer is het bloedheet en volgens De Cock heeft dat soort dagen een slechte reputatie. Dat blijkt al snel te kloppen als het lichaam van een dode man wordt gevonden. Hij is dierenactivist, maar blijkt geld te verdienen aan de handel in jonge hondjes die bestemd zijn voor vivisectie. Kort daarna worden twee collega’s van hem vermoord. Terwijl De Cock de zaak probeert te onderzoeken, is er onenigheid bij de politie over de verdeling van de taken. Negenenzestigste deel uit de serie rond de Amsterdamse rechercheur De Cock en zijn assistent Vledder. Een verademing te lezen dat er (althans op papier) nog politiemensen zijn die door hun gezonde verstand te gebruiken zaken willen oplossen. Paperback met normale druk.

Over A.C. Baantjer

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Dijk, Hans van for Anefo

Albert Cornelis (Appie) Baantjer (Urk, 16 september 1923 – Alkmaar, 29 augustus 2010) was een Nederlandse schrijver van detectiveromans tijdens en na een loopbaan als politieman.

Biografie

Baantjer kwam uit een gezin van drie kinderen. Op zijn zestiende ging hij werken in een handel in vetten en spijsoliën. In 1945 ging hij werken bij de Amsterdamse politie, nadat zijn vader daar voor hem had gesolliciteerd. Over die politieafdeling schreef hij later zijn eerste boek. In 1952 trouwde hij met Marretje van der Vaart. Een jaar later begon Baantjer met zijn opleiding als rechercheur, waarna hij in 1955 terechtkwam op bureau Warmoesstraat in Amsterdam. Hij werkte daar 28 jaar, tot zijn pensionering in 1983. In 1959 schreef hij samen met collega Maurice van Dijk onder pseudoniem A.C.M. Baandijk zijn eerste boek 5×8 grijpt in dat een flop werd. Toen Baantjer in 1961 meedeed aan een verhalenwedstrijd van Het Parool won hij een pr…Lees verder op Wikipedia

Suggesties