De Cock en de dood van een kunstenaar

A.C. Baantjer (auteur)
+1
De Cock en de dood van een kunstenaar
×
De Cock en de dood van een kunstenaar De Cock en de dood van een kunstenaar

De Cock en de dood van een kunstenaar

In de reeks:
Baantjer; 64
Genre:
Nadat een kunstenaar inspecteur De Cock heeft gewaarschuwd dat men een moordaanslag op hem wil plegen, wordt hij dood aangetroffen.
Extra onderwerp
DET, Detective, Romans
Titel
De Cock en de dood van een kunstenaar
Auteur
A.C. Baantjer
Taal
Nederlands
Uitgever
Baarn: De Fontein, 2005
137 p.
ISBN
90-261-2208-X

Andere formaten:

Besprekingen

Nummer 65 in de serie met de sympathieke en gezapige rechercheur De Cock in de hoofdrol, en de fans schijnen er maar niet genoeg van te krijgen.

Amsterdam krijgt na een aantal bloedige afrekingen in het drugsmilieu de reputatie van West-Europese gangsterstad bij uitstek en daar draagt Baantjer alvast op fictieve wijze toe bij, want in De Cock en de dood van een kunstenaar vallen er maar liefst vier doden.

Het begint allemaal vrij gemoedelijk en onschuldig, een uitgangspunt dat zowat het stramien van Baantjer is geworden, tot de De Cock kunstschilder Peter Karstens ontmoet. Karstens geniet een kwalijke bekendheid als kunstvervalser die alle dubieuze waters in het kunstencircuit heeft doorzwommen zonder er evenwel financieel beter van te worden. Dat imago van de born loser trekt De Cock wel aan en wanneer Karstens hem verzoekt om het onderzoek te leiden wanneer hem iets naars zou overkomen, belooft de rechercheur dit volmondig. Nauwelijks teruggekeerd op het …Lees verder
De bekende kunstschilder en vervalser Peter Karstens wordt vermoord nadat hij rechercheur De Cock van zijn vermoeden dat er een moordaanslag op hem beraamd wordt, op de hoogte heeft gesteld. Tijdens het onderzoek wordt de vermoedelijke moordenaar op zijn beurt vermoord. De sporen wijzen voortdurend in de richting van een veilinghuis dat de schilderijen van Karstens aan de man brengt. Meer doden volgen. Een redelijk origineel, maar niet overtuigend gegeven wordt op de bekende Baantjer-manier uitgewerkt: vol clichés (ontelbare keren ‘de oude rechercheur’ en ‘de grijze speurder’), opzettelijke oubolligheid en bekende Amsterdamse plekjes binnen de Singelgracht. Enige diepgang wat betreft karakters en motivering ontbreekt. Maar dat schijnt al ruim zestig delen lang geen bezwaar te zijn. De liefhebber zal ook dit deeltje wel weer willen lezen, omdat het nu eenmaal een aardige puzzel is die dient te worden opgelost. Paperback, normale druk.

Over A.C. Baantjer

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Dijk, Hans van for Anefo

Albert Cornelis (Appie) Baantjer (Urk, 16 september 1923 – Alkmaar, 29 augustus 2010) was een Nederlandse schrijver van detectiveromans tijdens en na een loopbaan als politieman.

Biografie

Baantjer kwam uit een gezin van drie kinderen. Op zijn zestiende ging hij werken in een handel in vetten en spijsoliën. In 1945 ging hij werken bij de Amsterdamse politie, nadat zijn vader daar voor hem had gesolliciteerd. Over die politieafdeling schreef hij later zijn eerste boek. In 1952 trouwde hij met Marretje van der Vaart. Een jaar later begon Baantjer met zijn opleiding als rechercheur, waarna hij in 1955 terechtkwam op bureau Warmoesstraat in Amsterdam. Hij werkte daar 28 jaar, tot zijn pensionering in 1983. In 1959 schreef hij samen met collega Maurice van Dijk onder pseudoniem A.C.M. Baandijk zijn eerste boek 5×8 grijpt in dat een flop werd. Toen Baantjer in 1961 meedeed aan een verhalenwedstrijd van Het Parool won hij een pr…Lees verder op Wikipedia

Suggesties