Boek
Nederlands

De Cock en de dood in gebed

A.C. Baantjer (auteur)
+1
De Cock en de dood in gebed
×
De Cock en de dood in gebed De Cock en de dood in gebed

De Cock en de dood in gebed

In de reeks:
Baantjer; 70
Genre:
In zijn laatste zaak krijgt de Amsterdamse rechercheur De Cock te maken met enkele waterlijken met vastgelijmde handen.
Titel
De Cock en de dood in gebed
Auteur
A.C. Baantjer
Taal
Nederlands
Uitgever
Baarn: De Fontein, 2008
143 p.
ISBN
9789026122811

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Iedereen ging er van uit dat Baantjer geen boeken meer zou schrijven over zijn geliefde inspecteur De Cock met ceeooceekaa. Toch schreef hij er nog eentje. Het allerlaatste, nummer zeventig.

Geen enkele lezer van deze boekjes zal daar ontgoocheld over zijn. Nieuwigheden zijn er uiteraard niet te bespeuren, de geplogenheden van de overige verhalen worden netjes gevolgd. Dit strakke stramien zorgt er uiteraard voor dat elke lezer zich meteen thuis voelt in de beschreven wereld en zich kan wentelen in het bekende. Al slaagt Appie Baantjer er ook nu weer in het verhaal verrassende wendingen mee te geven. Jan van Gendt, een ijverige jonge agent, heeft een junk gearresteerd, ene Laurens van der Dungen, die net een Engelsman met geweld wilde beroven. Als verklaring vertelt Laurens aan De Cock dat hij geld nodig heeft om de heroïneverslaving van zijn vriendinnetje Willemijn Handgraaf te bekostigen. Het meisje loofde in het milieu een bedrag van vijftigduizend euro uit om haar vader, ee…Lees verder
De laatste zaak van de ook van televisie bekende Amsterdamse rechercheur en zijn assistent. De Cock krijgt van een gearresteerde junk te horen dat zijn eveneens verslaafde vriendin haar vader voor veel geld wil laten vermoorden. Vledder wordt tegelijkertijd geconfronteerd met een lijk met vastgelijmde handen in een van de grachten. Wanneer er nog een dode wordt gevonden met vastgelijmde handen, is er werk aan de winkel voor De Cock en Vledder. Ook oude bekenden als cafébaas Smalle Lowietje, commissaris Buitendam en dokter Den Koninghe maken weer hun opwachting. Sfeervol, rustig voortkabbelend, aardig, wat oubollig detectiveverhaal met veel dialogen, volgens het vaste Baantjer-recept. Ongecompliceerde ontspanningslectuur. Normale druk.

Over A.C. Baantjer

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Dijk, Hans van for Anefo

Albert Cornelis (Appie) Baantjer (Urk, 16 september 1923 – Alkmaar, 29 augustus 2010) was een Nederlandse schrijver van detectiveromans tijdens en na een loopbaan als politieman.

Biografie

Baantjer kwam uit een gezin van drie kinderen. Op zijn zestiende ging hij werken in een handel in vetten en spijsoliën. In 1945 ging hij werken bij de Amsterdamse politie, nadat zijn vader daar voor hem had gesolliciteerd. Over die politieafdeling schreef hij later zijn eerste boek. In 1952 trouwde hij met Marretje van der Vaart. Een jaar later begon Baantjer met zijn opleiding als rechercheur, waarna hij in 1955 terechtkwam op bureau Warmoesstraat in Amsterdam. Hij werkte daar 28 jaar, tot zijn pensionering in 1983. In 1959 schreef hij samen met collega Maurice van Dijk onder pseudoniem A.C.M. Baandijk zijn eerste boek 5×8 grijpt in dat een flop werd. Toen Baantjer in 1961 meedeed aan een verhalenwedstrijd van Het Parool won hij een pr…Lees verder op Wikipedia

Suggesties